Barion Pixel TASZ | Csak az egészséges külföldi a jó külföldi

Csak az egészséges külföldi a jó külföldi

Következetlenül rendelkeznek idegenrendészeti szabályaink egyes betegségekben szenvedő külföldi állampolgárok beutazását illetően. A TASZ véleményezte az Országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslatot.

A TASZ üdvözli a jogalkotó azon felismerését, hogy közegészségügyi okból csak akkor lehet indokolt a külföldi beutazásának megtagadása, tartózkodása engedélyezésének elutasítása, vagy kiutasítása, ha az illető megszegte a közegészségügyi előírásokat. Önmagában tehát az, ha egy külföldi a közegészséget veszélyeztető betegségben szenved, nem elegendő alap arra, hogy a beutazással, illetve a tartózkodással kapcsolatos jogait korlátozzuk. Különösen üdvözlendő ez a lépés annak ismeretében, hogy a vonatkozó rendelet olyan fertőzéseket-betegségeket is a "közegészséget veszélyeztető betegségek" körébe sorol, amelyek köznapi érintkezés útján – egy légtérben tartózkodás, kézfogás, fürdőzés stb. – nem terjednek, így az ilyen betegségben szenvedők beutazását stb. még akkor is kifejezetten indokolatlan és méltánytalan lenne megtagadni, ha esetleg nem kezeltetnék magukat, hiszen ezzel egyedül maguknak ártanak, puszta jelenlétük a többi ember számára nem jelent fertőzésveszélyt.

Súlyos hiányosságnak és következetlenségnek tartjuk azonban, hogy a jogalkotó a fentiek szellemében nem rendelkezett az idegenrendészeti törvény további, például a letelepedési engedély feltételeiről rendelkező paragrafusainak módosításáról. Jelenleg a hatóság még az érintettek családi élethez, illetve a gyermekek családban való nevelkedéshez való jogára tekintettel sem adhat letelepedési engedélyt annak a külföldinek, aki a listán szereplő valamely betegségben szenved. Álláspontunk szerint ahhoz, hogy hazánk közegészségének védelmét az emberi jogok tiszteletben tartása, azaz e jogok csupán szükséges és arányos korlátozása mellett valósíthassuk meg, a véleményünkben kifejtett módosítások is szükségesek.

Kapcsolódó anyagok:

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.