Barion Pixel TASZ | Csaknem száz ember válhat hajléktalanná Hajdúhadházon a szociális bérlakások felújítása nyomán

Csaknem száz ember válhat hajléktalanná Hajdúhadházon a szociális bérlakások felújítása nyomán

Közel száz hátrányos helyzetű, szegregáltan élő ember válhat hajléktalanná Hajdúhadházon, noha az önkormányzat épp az ő életkörülményeik javítására nyert 500 millió forint EU-s támogatást. Az érintett családoknak attól is tartaniuk kell, hogy elveszik tőlük gyermekeiket.

Az érintettek kivétel nélkül rossz anyagi helyzetben lévő roma családok, akik hosszú ideje az Irinyi utcai szegregátumban laknak, önkormányzati tulajdonú szociális bérlakásokban. A hajdúhadházi önkormányzat a „Leromlott városi területek rehabilitációja” elnevezésű pályázaton nyert támogatást az ingatlanok felújítására, ami miatt az ott élő családoknak el kell hagyniuk otthonaikat. Március elején kaptak felszólítást a város jegyzőjétől, melyben közölték velük, hogy április 30-án lejáró lakásbérleti szerződésüket nem fogják meghosszabbítani.

A súlyosan jogsértő önkormányzati lépésekre egy jogsegélyt kérő személy, valamint a helyszínre is ellátogató A Város Mindenkié csoport (AVM) hívta fel figyelmünket. Az Irinyi utcai telepről sokan évtizedek óta nem tudnak elköltözni, egyértelmű, hogy ők április 30-ig nem fognak megoldást találni a helyzetükre. De nem is az ő dolguk lenne megoldani a problémát, a támogatást ugyanis azzal a feltétellel nyerhette el az önkormányzat, hogy olyan lakhatást biztosítanak az érintetteknek, amivel javulnak a körülményeik a korábbihoz képest. Ezzel szemben a hajdúhadházi önkormányzat hajléktalanságba taszítja az eleve súlyos anyagi nehézségekkel küzdő családokat, ráadásul a helyi lapban és a város Facebook-oldalán közölt hírekből úgy tűnik, hogy ők a felújítást követően sem költözhetnek vissza.

Több mint ötven kiskorú gyermeket is érint a kiköltözés. Úgy tudjuk, hogy a helyi gyermekjóléti és családsegítő alapellátás dolgozói arról tájékoztatták a szülőket, hogy akinek május elsején nem lesz bejelentett lakcíme, az elbúcsúzhat gyermekeitől, mert ki fogják őket emelni a családból. Ez annak ellenére történik, hogy az EU-s pályázat szerint a helyi gyermekjóléti központ is részt vesz azokban a programokban, amelyek célja épp a hátrányos helyzetű hajdúhadházi lakosok integrációja, részükre folyamatos szociális munka és jobb életkörülmények biztosítása.

A családok elhelyezésével foglalkozott ugyan a gyermekjóléti központ, de nem hangzott el olyan javaslat, ami hosszú távon megoldaná az érintettek lakhatását a településen. Felmerült, hogy többen egy időre a Hajdúhadháztól 150 km-re lévő Gyulára mehetnének, a családok átmeneti otthonába, de a családok együttes elhelyezését itt sem biztosítanák.

Az elnyert uniós támogatásra vonatkozó szerződés pontos tartalmát nem ismerjük, mert azt – az ilyen támogatásoknál szokatlan módon – az önkormányzat nem tette közzé honlapján. Ezért ezt közérdekű adatigényléssel próbáljuk megszerezni, a projekt törvényes végrehajtása érdekében pedig közérdekű bejelentést tettünk az illetékes állami szervek felé, kérve a támogatás jogszerű felhasználásának biztosítását és a mulasztások vizsgálatát.

A helyi gyermekvédelmi szereplőkkel is felvettük a kapcsolatot annak megakadályozásáért, hogy az érintett gyerekeket törvénysértő módon, kizárólag a szülők rossz anyagi helyzete és az aktuális lakhatási probléma miatt kiemeljék családjaikból. Ha az érintett gyerekek ügyében gyermekvédelmi eljárás kezdődik, vagy a családokat továbbra is ezzel fenyegetik, szükség esetén jogi tanácsot nyújtunk az érintetteknek.

Az AVM levélküldő kampányt indított annak érdekében, hogy az önkormányzat ne tegye földönfutóvá az Irinyi utcai családokat és levélben fordult Csáfordi Dénes polgármesterhez. Emellett megkeresi az Európai Bizottság magyarországi képviseletét és az Európai Parlament magyarországi képviselőit is, hogy az uniós szervek is értesüljenek arról, hogy a felzárkóztatásra szánt uniós forrásokat a hajdúhadházi önkormányzat úgy használja fel, hogy amiatt hátrányos helyzetű lakosai hajléktalanná válnak.

A kilakoltatással fenyegetett bérlők számára az Utcajogász Egyesület jogsegélyt biztosít az esetleges végrehajtási eljárásokkal kapcsolatban. A Partizán videót forgatott a helyszínen, melyben a polgármestert is megkérdezték arról, hogy milyen lépéseket tervez a helyzet megoldására, ő azonban nem volt hajlandó ez ügyben nyilatkozni.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.