Elébe mentek – további állami cégvezetők fizetése nyilvános

A Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV. Zrt.) a honlapján nyilvánosságra hozta az általa felügyelt állami tulajdonú cégek vezetőinek a fizetését a TASZ által vitt perben született ítélet nyomán. A TASZ örvendetesnek tartja, hogy végre komolyan veszik a bíróság ítéletét, s az abban foglaltakat kiterjesztően alkalmazzák.

Két hónapja, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta, hogy nyilvános adat az állami tulajdonban álló gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek a keresete. A TASZ több hasonló jellegű ügyben nyújtott jogi képviseletet médiumoknak, például a Blikknek és az Indexnek. A pervesztes társaságok (Magyar Villamos Művek Zrt., Magyar Posta Zrt., MÁV Zrt., Szerencsejáték Zrt., MNV Zrt.) teljesítették az ítéleti rendelkezést, és eljutatták a Blikk részére az adatokat. Az MNV Zrt. azonban tovább ment. A vagyonkezelő több tucat állami tulajdonú cég felett gyakorolja az állam nevében a tulajdonosi jogokat. E gazdasági társaságok vezetőinek fizetését jeleníti meg az a táblázat, amely a MNV Zrt. honlapján elérhető.
Örömteli és követendő a vagyonkezelő lépése: a titkolózó állami szervektől jól megszokott további jogi lépések és időhúzás helyett az ítéletben foglaltakon túllépve, azt proaktív módon értelmezve segíti elő az átláthatóságot a közpénzek felhasználása terén.

A per csupán 5, közvetetten a Kormány és a Pénzügyminisztérium alá tartozó állami cég ellen indult, de ugyanezzel a jogi érveléssel az önkormányzati cégek vezetőinek, közfeladat ellátásához kapcsolódó személyes adatai is közérdekből nyilvános adatoknak minősülnek. A TASZ ezért kívánatosnak tarja, hogy az önkormányzatok is kövessék az MNV Zrt. gyakorlatát, s az önkormányzati tulajdonú cégekkel kapcsolatos adatokat a honlapjukra tegyék fel.

Ide kattintva megteintheti az adatokat!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.

A bíróság kezében a trafikpályázatok nyilvánossága

Hat szervezet – a TASZ jogi képviseletével - közérdekű adatok kiadása iránti pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafik-pályázatok nyilvánossága érdekében.