Elébe mentek – további állami cégvezetők fizetése nyilvános

A Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV. Zrt.) a honlapján nyilvánosságra hozta az általa felügyelt állami tulajdonú cégek vezetőinek a fizetését a TASZ által vitt perben született ítélet nyomán. A TASZ örvendetesnek tartja, hogy végre komolyan veszik a bíróság ítéletét, s az abban foglaltakat kiterjesztően alkalmazzák.

Két hónapja, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta, hogy nyilvános adat az állami tulajdonban álló gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek a keresete. A TASZ több hasonló jellegű ügyben nyújtott jogi képviseletet médiumoknak, például a Blikknek és az Indexnek. A pervesztes társaságok (Magyar Villamos Művek Zrt., Magyar Posta Zrt., MÁV Zrt., Szerencsejáték Zrt., MNV Zrt.) teljesítették az ítéleti rendelkezést, és eljutatták a Blikk részére az adatokat. Az MNV Zrt. azonban tovább ment. A vagyonkezelő több tucat állami tulajdonú cég felett gyakorolja az állam nevében a tulajdonosi jogokat. E gazdasági társaságok vezetőinek fizetését jeleníti meg az a táblázat, amely a MNV Zrt. honlapján elérhető.
Örömteli és követendő a vagyonkezelő lépése: a titkolózó állami szervektől jól megszokott további jogi lépések és időhúzás helyett az ítéletben foglaltakon túllépve, azt proaktív módon értelmezve segíti elő az átláthatóságot a közpénzek felhasználása terén.

A per csupán 5, közvetetten a Kormány és a Pénzügyminisztérium alá tartozó állami cég ellen indult, de ugyanezzel a jogi érveléssel az önkormányzati cégek vezetőinek, közfeladat ellátásához kapcsolódó személyes adatai is közérdekből nyilvános adatoknak minősülnek. A TASZ ezért kívánatosnak tarja, hogy az önkormányzatok is kövessék az MNV Zrt. gyakorlatát, s az önkormányzati tulajdonú cégekkel kapcsolatos adatokat a honlapjukra tegyék fel.

Ide kattintva megteintheti az adatokat!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Diszkriminált a Debreceni Egyetem, amikor kitiltotta oldaláról a Putyint kritizáló kommentelőt

Elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a Debreceni Egyetemet, mert politikai véleménye miatt diszkriminálta diákját, aki Putyin ellen az egyetem Facebook-oldalán tiltakozott. 2017 októberében indítottunk eljárást az EBH előtt Barna Eszter ügyében, aki Putyin díszpolgári címe miatt írta ki az egyetem oldalára, hogy ő ehhez “nem adja a nevét”, majd kitiltották az oldalról.

Szabálysértési útmutató diáktüntetőknek

A 2018 tavaszi diáktüntetéseket követően a rendőrség eljárásokat indított az egyes tüntetőkkel szemben. Ezek az eljárások jogilag meglehetősen kérdésesek, ugyanis a gyülekezési jog és a gyülekezési törvény széleskörű védelmet nyújt ahhoz, hogy a polgárok és így a diákok is gyakorolhassák az alapvető jogukat és kifejezhessék az utcán, köztereken a politikai véleményüket. A szabálysértési eljárásokra csak rendkívül indokolt esetekben, a tüntetések befejezését követően kerülhet sor. Ebben a tájékoztatóban azt nézzük át, hogy a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (Szabstv.) alapján milyen szabálysértési eljárások jöhetnek szóba és hogy azok mikor jogszerűek.

A TASZ 2018. évi választási monitoring tevékenységének céljai, módszere, mércéje, és nyilvános eredményei

A TASZ Választási Jogi Programjának részeképp az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásának választási eljárása idején jogi monitoring (megfigyelési) tevékenységet is végez. Az alábbiakban találhat információt megfigyelési tevékenységünk céljairól, módszeréről, és nyilvános eredményeiről. A megfigyelést végző, ahhoz szükséges képzést elvégzett személyeket a megfigyelés során itt olvasható Etikai Kódexünk rendelkezései kötik.