Elkülönítés a büntetés-végrehajtásban

A TASZ indítvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz a célból, hogy a testület semmisítse meg a fogvatartottak egészségügyi ellátásáról szóló igazságügy-miniszteri rendelet azon passzusát, amelynek értelmében a HIV pozitív fogvatartottakat a büntetés-végrehajtási rendszeren belül egy külön körletben kell elhelyezni.

Az ún. tököli „K-körlet” lakói a büntetés-végrehajtási intézet közös helyiségeit nem látogathatják, így nem juthatnak el a könyvtárba, nem vehetnek részt a kápolnában tartott istentiszteleteken, és nem használhatják az étkezőt sem. Tekintettel arra, hogy az AIDS betegséget okozó HIV vírus köznapi érintkezés útján nem terjed, az elkülönítéssel az érintettek emberi jogainak szükségtelen, indokolatlan és aránytalan korlátozása valósul meg.

A TASZ álláspontja szerint az elkülönítés több ponton is az Alkotmányba ütközik, ezért kértük az Alkotmánybíróságot a kifogásolt jogszabály megsemmisítésére. Azon túl, hogy az elkülönítésnek a hatályos magyar egészségügyi szabályok szerint sincs létjogosultsága, a gyakorlat ellentétes az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a UNAIDS és az Európa Tanács ajánlásaival is. Mi több, a strasbourgi Kínzás és Embertelen vagy Megalázó Bánásmód vagy Büntetés Megelőzésére létrejött Bizottsága (CPT) eddig minden egyes magyarországi látogatása (1994, 1999 és 2003) után a magyar kormánynak címzett jelentésében kifejezetten rámutatott az elkülönítés jogsértő voltára, és megfelelő intézkedések megtételére hívta fel az illetékeseket – mindeddig hiába.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Csajnapok a Kékpontban

Már nem a pályázati támogatás, hanem a kliensek felől érkező igény tartja életben a programot

Hol tart a HIV-vel élők ellátásának decentralizációja?

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága 2011 decemberében és 2012 januárjában szakmai egyeztetéseket tartott, amelyre az érintett szakmai kollégiumok mellett a TASZ HIV/AIDS programja is meghívást kapott.

TASZ Film 2010

Tekintse meg interaktív képes portfoliónkat a TASZ 2010-es filmes tevékenységéről! 2010-ben a TASZ 127 videót készített, melyből 91 idegen nyelvű (angol vagy orosz), 36 pedig magyar. A drogpolitika mellett tavaly a HIV/AIDS és emberi jogok, a fogyatékosok jogai, szólás- és információszabadság valamint a TASZ romaprogramjának keretében a romákat érő ügyekben is sok érdekes filmet készítettünk. A képes, magazin-szerű 2010-es portfolióból az összes film elérhető.