Barion Pixel TASZ | Elkülönítés a büntetés-végrehajtásban

Elkülönítés a büntetés-végrehajtásban

A TASZ indítvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz a célból, hogy a testület semmisítse meg a fogvatartottak egészségügyi ellátásáról szóló igazságügy-miniszteri rendelet azon passzusát, amelynek értelmében a HIV pozitív fogvatartottakat a büntetés-végrehajtási rendszeren belül egy külön körletben kell elhelyezni.

Az ún. tököli „K-körlet” lakói a büntetés-végrehajtási intézet közös helyiségeit nem látogathatják, így nem juthatnak el a könyvtárba, nem vehetnek részt a kápolnában tartott istentiszteleteken, és nem használhatják az étkezőt sem. Tekintettel arra, hogy az AIDS betegséget okozó HIV vírus köznapi érintkezés útján nem terjed, az elkülönítéssel az érintettek emberi jogainak szükségtelen, indokolatlan és aránytalan korlátozása valósul meg.

A TASZ álláspontja szerint az elkülönítés több ponton is az Alkotmányba ütközik, ezért kértük az Alkotmánybíróságot a kifogásolt jogszabály megsemmisítésére. Azon túl, hogy az elkülönítésnek a hatályos magyar egészségügyi szabályok szerint sincs létjogosultsága, a gyakorlat ellentétes az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a UNAIDS és az Európa Tanács ajánlásaival is. Mi több, a strasbourgi Kínzás és Embertelen vagy Megalázó Bánásmód vagy Büntetés Megelőzésére létrejött Bizottsága (CPT) eddig minden egyes magyarországi látogatása (1994, 1999 és 2003) után a magyar kormánynak címzett jelentésében kifejezetten rámutatott az elkülönítés jogsértő voltára, és megfelelő intézkedések megtételére hívta fel az illetékeseket – mindeddig hiába.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.