Emberi jogi szervezetek szólaltak föl a gyülekezési jog védelmében egy nyilvános meghallgatáson Brazíliában

November 18-án az International Network of Civil Liberties Organizations (INCLO) tagjai, köztük a TASZ, közösen szólaltak fel a békés gyülekezéshez való jog védelmében azon a nyilvános meghallgatáson, amelyet Brazília Szövetségi Államügyészi Hivatala és a Sao Paolo állam ügyészi hivatala szervezett.

A jogvédő szervezetek négy alapelvet hangsúlyoztak:

  1. A tiltakozáshoz való jog legitimitását
  2. A tüntetések során alkalmazott kényszerítő eszközökkel kapcsolatos garanciák fontosságát
  3. A társadalmi tiltakozások kriminalizálásának helytelenségét
  4. A rendőri és biztonsági erők felelősségre vonhatóságának szükségét

A jogvédő szervezetek elkötelezettek aziránt, hogy a demokratikus államoknak nem pusztán tolerálniuk kell a társadalmi tiltakozásokat, hanem elő is kell segíteniük az azokban való részvételt. Ennek megfelelően az államnak tevőleges kötelezettségei vannak a gyülekezési jog biztosításával kapcsolatban és tartózkodnia kell az e jog gyakorlását akadályozó ésszerűtlen korlátozások bevezetésétől. E kötelezettségei teljesítése körében az államnak a kényszerítő eszközök, köztük a „kevésbé halálos fegyverek” tüntetésekkel összefüggő alkalmazásának szabályozásával biztosítania kell, hogy a biztonsági és rendőri erők ésszerűen és megfelelő módon reagálnak a tüntetésekre.

A jogvédő szervezetek arra is rámutattak, hogy számos nemzeti igazságszolgáltatási rendszer a gyakorlatban korlátozza a helyi tüntetéseket és társadalmi szerveződéseket, miközben rendszeresen elmarad azoknak a hivatalos személyeknek a felelősségre vonása, akiknek a tüntetések során alkalmazott erőszakos cselekmények felróhatók. E tapasztalataik nyomán azt hangsúlyozták az emberi jogi szervezetek, hogy az államoknak ki kell alakítaniuk olyan bejelentési és nyomozati eljárásokat, amelyek révén a tüntetések során a rendőri és biztonsági erők által alkalmazott szükségtelen erőszakra vonatkozó állítások kivizsgálhatók.

E négy alapelv, melyek részletesen is ki vannak fejtve a „Visszafoglalni az utcát! – A tiltakozások elnyomása és kriminalizációja a világban” című kiadványban, alapvető jelentőséggel bír a gyülekezési jog hatékony védelme szempontjából.

A nyilvános meghallgatás annak a nemzetközi diskurzusnak a része volt, amelyben a gyülekezési jog és a rendőrség által alkalmazott kényszerítő eszközök szabályozása kerül terítékre tavaly óta többek között az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, valamint Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala, az Emberi Jogok Amerika-közi Bizottsága vagy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet előtt. A téma iránti megnövekedett figyelem annak a jele, hogy a társadalmi tiltakozásokba való rendőri beavatkozások sürgős reformra szorulnak.

A jogvédő szervezetek álláspontját angolul itt olvashatja el >> (.pdf)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

„Visszafoglalni az utcát!” - Kilenc gyülekezési jogi esettanulmány a világ minden tájáról

A független emberi jogi szervezetek nemzetközi együttműködése (International Network of Civil Liberties Organizations, INCLO) keretében tavaly októberben kiadott jelentés kilenc esettanulmányt gyűjt össze, amelyek bemutatják a békés gyülekezésekkel szembeni önkényes rendőri fellépések különböző változatait. A jelentés konkrét javaslatokat is megfogalmaz a gyülekezési jog kiterjesztése érdekében. A jelentés most magyarul is olvasható.

Sokkolót táraz a parlamenti őrség

Megerősített hírek szerint az Országgyűlési Őrség sokkoló-eszközöket szerzett be feladatai ellátásának biztosítására. A TASZ kíváncsi a részletekre, de a parlament elnöke nem szívesen árulja el azokat. Pedig a sokkoló veszélyes fegyver, alkalmazása komoly egészségügyi kockázattal jár, és szabadságjogaink szempontjából is komoly kétségeket kell eloszlatnia annak, aki a bevetése mellett dönt.

Jogellenesen tiltotta meg a rendőrség a szakszervezeti demonstrációkat

A Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság közösen tiltakozik az ellen, hogy a rendőrség mondvacsinált okokra hivatkozva tiltotta meg 70 szakszervezetnek a Parlament elé és a Várba bejelentett tüntetését, semmibe véve a békés gyülekezés mindenkit megillető alkotmányos szabadságát. A TASZ jogi segítséget nyújt a szakszervezeteknek a tiltás bíróság előtti felülvizsgálata során.