Barion Pixel TASZ | EU-s lobbizás az alapoktól – a Corporate Europe Observatory jelentése

EU-s lobbizás az alapoktól - a Corporate Europe Observatory jelentése

Habár kevesen tudják, de az EU-s jogszabályok többségét több ezer ismeretlen és felelősnek csöppet sem mondható szakértői csoport, tanácsadó bizottság és munkacsoport szerkeszti és véglegesíti. Még azok sem ismerik igazán, mi folyik a háttérben és hogy kik állnak mögötte, akik folyamatosan nyomon követik az EU-s jogalkotást. Mindez jól mutatja azt a titkolózást, amely ezeket a szerveket és különösen azok tagjait érinti.

2000 óta a szakértői csoportok száma több mint 40 százalékkal nőtt, ami bizonyítéka annak, hogy a döntéshozás ilyen formája fontosabb, mint a bizottsági politikacsinálás. Egy tudományos munka szerint a bizottsági szakértői csoportokban résztvevők száma meghaladja az 50.000-et. (Sajnos a szakértői csoportokbeli tagságot még titok övezi, ezért mindezek csak becslések.)

Az Európai Parlament folyamatos nyomásának hatására az Európai Bizottság nemrég bejelentette, hogy javítani fogja a szakértői csoportok átláthatóságát. A szakértői csoportok nyilvántartása már pár éve elérhető az interneten, de ahogy majd ebből a jelentésből is kiderül, az átláthatóság fejlesztése már rég megkésett. Vagyis a Bizottságnak véget kellene vetnie a szakértői csoportok szűk kiváltságos és testületi hozzáférhetőségének.

A Corporate Europe Observatory témában készült jelentését angol nyelven itt olvashatja.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.