Fontos ügyekre emlékezteti az új ombudsmant a TASZ

Levélben fordultunk Székely Lászlóhoz, melyben felhívtuk a figyelmét az elődjének küldött, fontos alapjogi kérdésekről szóló beadványainkra.

Fennállásunk óta sokszor fordultunk az ombudsmanhoz, ha alapjog-sértő szabályozással vagy gyakorlattal találkoztunk. Örömmel tapasztaltuk, hogy az alapvető jogok biztosa gyakran egyet értett velünk, és vizsgálatot folytatott le, vagy szükség esetén az Alkotmánybírósághoz fordult. Néhány esetben azonban még nem lett eredménye a biztoshoz eljuttatott beadványainknak.

Arra kértük az új ombudsmant, Székely Lászlót, hogy hivatalba lépését követően vizsgálja meg a TASZ beadványait, melyek olyan fontos ügyeket érintenek, mint például az információs törvény vagy a hivatalos személyek becsületének fokozott büntetőjogi védelme
Az ombudsmannak írt levelünket itt olvashatja el.

Fotó: Orientpress

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hetedik- elemzésünk az Alaptörvény legújabb módosításáról

Hetedszer módosították a hétéves Alaptörvényt. Az Alaptörvény módosításához elvileg széleskörű politikai konszenzusra volna szükség, hiszen egy alkotmánynak nem a többség akaratát kell tükröznie. Egy valódi alkotmány bármely demokratikus választáson többséget szerző kormány politikájának megvalósításához megfelelő kereteket biztosít. Egy jó alkotmány sokféle ideológiának megfelelő kormányzásra ad lehetőséget, kijelölve a kormányzás át nem hágható korlátait.

A magyar Alaptörvényt viszont akkor módosítják, ha a kormány politikája ezt igényli. Vagyis nálunk nem az alkotmány korlátozza a kormány politikáját, hanem az Alaptörvényt igazítják a kormány politikájához. Az Alaptörvény hetedik módosításakor is ez történt.

Nem hagyjuk abba a szegényeket vegzáló rendeletek megtámadását!

2017 nyarán 55 olyan önkormányzati szociális rendeletet támadtunk meg, melyben a legszegényebb lakosokat kötelezik lakásaik takarítására, a tűzifa gúlába állítására, ha szociális segélyt akarnak kapni. A négy megye kormányhivatalai fele részt igazat adtak nekünk, ezúttal a megmaradt, jogsértő rendeleteket támadtuk meg az ombudsman előtt.