Barion Pixel TASZ | Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén III.

Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén III.

Kedves Barátaink!
Örömmel osztjuk meg veletek az International Network of Civil Liberties Organizations (INCLO) által megjelentetett Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén című hírlevél harmadik számát. Ebben a kiadványban az aktuális nemzetközi fejleményekről kívánunk hírt adni, köztük olyan bírósági ügyekről és jogalkotási lépésekről, amelyek a lelkiismereti szabadság vagy az egyenlő bánásmód területét, esetleg mindkettőt érintik.

Alig 24 óra leforgása alatt két mérföldkövet jelentő bírósági döntés is született az Atlanti-óceán két oldalán: a Hobby Lobby-ügyben az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megállapította, hogy az egészségbiztosítások területén a fogamzásgátlás kötelező munkáltatói támogatását előíró szövetségi szabály megengedhetetlen mértékben korlátozza a jogi személyek jogát a támogatás vallási alapú megtagadáshoz; az SAS-ügyben az Emberi Jogok Európai Bírósága pedig helybenhagyta az arc nyilvános helyeken való eltakarásának francia tilalmát egy muzulmán asszony ügyében.

Reményeink szerint a jelenlegi szám segít majd ezeknek az ügyeknek, és más nemzetközi fejleményeknek a fokozottabb megértésében. Ezúttal is jelezzük, hogy e kiadványnak nem egy teljes körű tájékoztatás vagy a konkluzivitás a célja. Inkább arra törekszünk, hogy az e területen jelentkező nemzetközi jogi fejleményeket azonosítsuk, illetve bemutassuk.

Itt szeretnénk felhívni a figyelmet a Brooklyn Law School Journal of Law and Policy című folyóiratának szimpóziumi számára. E számban jelent meg az írott változata nyolc előadásnak, melyek a 2013 októberében a Brooklyn Law School-on megtartott, és az INCLO által is támogatott „Religious Freedom and Equal Treatment: An International Look” című konferencián hangzottak el.

Ha úgy gondolja, hogy másnak is hasznos lehet ez a hírlevél, vagy esetleg nem szeretné a következő számokat megkapni, kérjük, vegye fel a kapcsolatot Jokán Andreával a jokan.andrea@tasz.hu mail-címen.

Kérjük, hogy amennyiben olyan fejleményekről van tudomása, amelyeket Ön szerint e hírlevélnek tartalmaznia kellene, azt tudassa velünk.

 

Üdvözlettel,

Louise Melling                                                                      Isabella Sankey

Jogi igazgató-helyettes, ACLU                                               Programigazgató, Liberty

Igazgató, Szabadságjogi Központ, ACLU

 

Az INCLO-ról: az International Network of Civil Liberties Organizations olyan jogvédő szervezetek hálózata, amelyek többek között a lelkiismereti szabadság és az egyenlő bánásmód területén végzik tevékenységüket. Az INCLO tagjai a következők: American Civil Liberties Union, Association for Civil Rights in Israel, Canadian Civil Liberties Association, Centro de Estudios Legales y Sociales (Argentína), Egyptian Initiative for Personal Rights, Társaság a Szabadságjogokért, Irish Council for Civil Liberties, Kenyan Human Rights Commission, Legal Resources Centre (Dél-Afrika), Liberty (Egyesült Királyság).

A hírlevélszám itt érhető el magyarul >> (.pdf)

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.