Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén V.

Kedves Barátaink!
Örömmel osztjuk meg Önökkel az International Network of Civil Liberties Organizations (INCLO) által megjelentetett Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén című hírlevél ötödik számát. Ebben a kiadványban az aktuális nemzetközi fejleményekről kívánunk hírt adni, köztük olyan bírósági ügyekről és jogalkotási lépésekről, amelyek a lelkiismereti szabadság vagy az egyenlő bánásmód területét, esetleg mindkettőt érintik.

Az év mozgalmasan indult, így máris számos fejleményről adhatunk számot.Ezek közül elöljáróban néhány: Kanadában széles körű vita van kibontakozóban arról, hogy az ügyvédi kamaráknak kötelezően el kelljen-e ismerniük az olyan egyházi fenntartású felsőoktatási intézmények jogi karai által kiadott diplomákat, amelyek tiltják az azonos neműek közötti partneri viszonyt; Írországban törvényileg kívánják megakadályozni, hogy az egyházi iskolák hallgatói szexuális irányultságuk alapján hátrányos megkülönböztetésben részesüljenek, egyúttal az azonos neműek házasságának kérdését is népszavazásra bocsátják; végül pedig az USA Legfelsőbb Bírósága kimondta, hogy a büntetésvégrehajtás tisztviselői nem akadályozhatják meg egy muzulmán fogoly számára, hogy az vallásos meggyőződésének megfelelően mintegy másfél centiméter hosszú szakállat növesszen a börtönben.

Ezúttal is jelezzük, hogy e kiadványnak nem egy teljes körű tájékoztatás vagy a konkluzivitás a célja. Inkább arra törekszünk, hogy az e területen jelentkező nemzetközi jogi fejleményeket azonosítsuk, illetve bemutassuk. Annak érdekében, hogy a lehető legátfogóbb képet nyújthassuk ezekről a fejleményekről, aktuális ügyeket, illetve különös jelentőséggel bíró múltbeli ügyeket egyaránt tárgyalunk. Kérjük, hogy amennyiben olyan fejleményekről van tudomása, amelyeket Ön szerint e hírlevélnek tartalmaznia kellene, azt tudassa velünk.

Ha úgy gondolja, hogy másnak is hasznos lehet ez a hírlevél, vagy esetleg nem szeretné a következő számokat megkapni, kérjük, vegye fel a kapcsolatot Jokán Andreával a jokan.andrea@tasz.hu email-címen.

Üdvözlettel,

Louise Melling Rosie Brighouse

Jogi igazgató-helyettes, ACLU Jogi munkatárs, Liberty

Igazgató, Szabadságjogi Központ, ACLU

Az INCLO-ról: az International Network of Civil Liberties Organizations olyan jogvédő szervezetek hálózata, amelyek többek között a lelkiismereti szabadság és az egyenlő bánásmód területén végzik tevékenységüket. Az INCLO tagjai a következők: American Civil Liberties Union, Association for Civil Rights in Israel, Canadian Civil Liberties Association, Centro de Estudios Legales y Sociales (Argentína), Egyptian Initiative for Personal Rights, Társaság a Szabadságjogokért, Irish Council for Civil Liberties, Kenyan Human Rights Commission, Legal Resources Centre (Dél-Afrika), Liberty (Egyesült Királyság).

A hírlevélszám magyarul itt érhető el >> (.pdf)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Megjelent A határ meghúzása c. jelentés

A lelkiismereti szabadság és az egyenlőség olyan alapvető jogok, amelyeket az emberi jogi egyezmények és az egyes országok alkotmányai is részleteznek. „A határ meghúzása – A lelkiismereti szabadság és az egyenlőséghez való jog ütközéseinek kezelése” c. jelentés e jogok három, egymással összefüggő aspektusát vizsgálta: a lelkiismereti szabadság és egyenlőség az LMBT+ személyek viszonylatában; lelkiismereti szabadság és reprodukciós jogok; a viseletben, hajviseletben és más vallási külsőségekben megnyilvánuló lelkiismereti szabadság.

KISOKOS: Hit- és erkölcstan oktatás az iskolában

Mi tanítható az erkölcstan keretei között?


Az állami iskolákban erkölcstan óra helyett hit- és erkölcstan óra választható, ami a kötelező tanóra része. Az erkölcstan óra tartalmát és követelményeit a Nemzeti alaptanterv szabályozza, míg a hitoktatás tartalmának meghatározását és felügyeletének ellátását a törvény az adott egyház hatáskörébe utalja.