Barion Pixel TASZ | Győzött az információszabadság a Gripen-ügyben: origo.hu – GKM 1:0 -VIDEÓ!

Győzött az információszabadság a Gripen-ügyben: origo.hu - GKM 1:0 -VIDEÓ!

A Fővárosi Bíróság a mai napon kihirdetett, nem jogerős ítélete alapján a GKM köteles kiadni az Gripen vadászgép beszerzések kapcsán felállított Ellentételezési Bizottság által 2007. november 9-ig elfogadott teljesítések listáját. A Bíróság hangsúlyozta, hogy itt közpénzekről van szó, melyeknek nyilvánosnak kell lenniük és ezen adatoknak a nyilvánosságtól való elzárására önmagában nem elég, hogy a szerződő fél üzleti titkok védelmére hivatkozik.

Előzmények:

A TASZ jogsegélyszolgálata látta el Gergely Zsófia, az Origo.hu újságírójának képviseletét abban a perben, amelyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ellen indított a Fővárosi Bíróságon.

Az újságíró arra volt kíváncsi, hogy a Gripen vadászgép-beszerzések ellentételezéseként mely cégek milyen teljesítéseit fogadta el a GKM, milyen beruházásokat hajtottak végre közel 200 milliárd forint értékben. A minisztérium megtagadta, hogy erről tájékoztatást adjon, ezért kellett bírósághoz fordulni, amely az ellentételezés részleteinek nyilvánosságáról döntött.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.