Hankook-per: első fokon pernyertes az újságíró a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ellen

A GKM ellen indított perben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálata képviselte Bogád Zoltánt , az index.hu újságíróját. Az ügyben ma első fokon az újságíró és a nyilvánosság javára ítélt a bíróság. Az eljárásra azért volt szükség, mert a minisztérium megtagadta a magyar állam és a Hankook Tire között létrejött állami támogatásra vonatkozó szerződés közérdekű adatként való kiadását. A szerződés teljes szövegének a nyilvánossága azért fontos, mert csak így tisztázódhat, hogy pontosan milyen támogatásban, kedvezményekben részesíti a magyar állam az abroncsgyártót.

A minisztérium azzal érvelt, hogy a szerződésnek a nyilvánosságra tartozó részleteit már közzétették, és minden más üzleti titoknak minősül. A bíróság elutasította ezt az érvelést. A szóbeli indokolás szerint az információszabadság az alapvető szabály és a kivételeket kell megszorítóan értelmezni. Tudomásul kell venni, hogy adva van egy jogi környezet, és annak tudatában kell szerződést kötni, hogy közpénzekről van szó, ami nyilvános és számítani kell rá, hogy ilyen megkeresések érkezhetnek. A bíróság szerint nem elfogadható megoldás, hogy egy szerződés az utolsó igekötőig üzleti titok.A pervesztes minisztérium az ítélet írásos változatának kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezhet a döntés ellen.A TASZ jelen ügyben az információszabadság gyakorlati megvalósulásának tesztelésén kívül azért vállalta el az újságíró ingyenes képviseletét, mert deklarált célja, hogy az adófizetők pénzének felhasználását ellenőrizni kívánó újságírókat és szerkesztőségeket magas színvonalú jogi segítséghez jutassa.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nyílt levél az országgyűlési képviselőknek a Posta-törvény miatt

A Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország, a K-Monitor, az Átlátszó.hu nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz annak érdekében, hogy ne szavazzák meg a Posta átláthatatlanságát lehetővé tevő törvényjavaslatot.

Amit tudni lehet a NAV hétvégi belső vizsgálatáról

Horváth András, volt adóellenőr közérdekű bejelentése után a NAV egy gyanúsan rövid belső vizsgálatot tartott. Kíváncsiak voltunk, hogy ez hogyan zajlott és milyen eredménnyel zárult. Íme, az eredmények.

Az informátor védelme

A TASZ és a K-Monitor közösen véleményezte a kormánynak a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvénytervezetét.