Hankook-per: első fokon pernyertes az újságíró a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ellen

A GKM ellen indított perben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálata képviselte Bogád Zoltánt , az index.hu újságíróját. Az ügyben ma első fokon az újságíró és a nyilvánosság javára ítélt a bíróság. Az eljárásra azért volt szükség, mert a minisztérium megtagadta a magyar állam és a Hankook Tire között létrejött állami támogatásra vonatkozó szerződés közérdekű adatként való kiadását. A szerződés teljes szövegének a nyilvánossága azért fontos, mert csak így tisztázódhat, hogy pontosan milyen támogatásban, kedvezményekben részesíti a magyar állam az abroncsgyártót.

A minisztérium azzal érvelt, hogy a szerződésnek a nyilvánosságra tartozó részleteit már közzétették, és minden más üzleti titoknak minősül. A bíróság elutasította ezt az érvelést. A szóbeli indokolás szerint az információszabadság az alapvető szabály és a kivételeket kell megszorítóan értelmezni. Tudomásul kell venni, hogy adva van egy jogi környezet, és annak tudatában kell szerződést kötni, hogy közpénzekről van szó, ami nyilvános és számítani kell rá, hogy ilyen megkeresések érkezhetnek. A bíróság szerint nem elfogadható megoldás, hogy egy szerződés az utolsó igekötőig üzleti titok.A pervesztes minisztérium az ítélet írásos változatának kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezhet a döntés ellen.A TASZ jelen ügyben az információszabadság gyakorlati megvalósulásának tesztelésén kívül azért vállalta el az újságíró ingyenes képviseletét, mert deklarált célja, hogy az adófizetők pénzének felhasználását ellenőrizni kívánó újságírókat és szerkesztőségeket magas színvonalú jogi segítséghez jutassa.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Azt javasoljuk a parlamenti képviselőknek, hogy ne fogadjanak el két, mától tárgyalt törvényjavaslatot

Részletes elemzést küldtünk két, ma tárgyalni kezdett törvényjavaslattal kapcsolatban minden országgyűlési képviselőnek. Azt javasoljuk a képviselőknek, hogy a magánélet védelméről szóló és a gyülekezési jogról szóló törvényjavaslattal kapcsolatos meglátásainkat vegyék figyelembe, amikor a törvényjavaslatokhoz módosító javaslatokat fűznek, vagy azokról szavaznak, annak érdekében, hogy ne sérüljenek súlyosan az állampolgárok alapvető jogai.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a magánélet védelméről szóló T/706. számú törvényjavaslatról

A Kormány múlt kedden, június 26-án törvényjavaslatot nyújtott be, ami címe szerint a magánélet védelméről szól. Az indítvány furcsasága, hogy új normatív tartalma alig van, így viszont kérdéses, hogy mi vele a jogalkotó szándéka.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a gyülekezési jogról szóló T/707. számú törvényjavaslatról

A mai napon tartják az Országgyűlésben a gyülekezési törvény általános vitáját. Vannak, akik a mellett érveltek, hogy az új törvény nem hoz majd magával jelentős jogkorlátozást. A TASZ máshogyan látja, szerintünk a jogszabály-tervezetbe bele van kódolva, hogy szűkülni fog a tüntetések és a gyülekezés tere Magyarországon. Részletes szakmai elemzésünkben sorra vesszük a törvényjavaslat egyes pontjait.