Hankook-per: első fokon pernyertes az újságíró a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ellen

A GKM ellen indított perben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálata képviselte Bogád Zoltánt , az index.hu újságíróját. Az ügyben ma első fokon az újságíró és a nyilvánosság javára ítélt a bíróság. Az eljárásra azért volt szükség, mert a minisztérium megtagadta a magyar állam és a Hankook Tire között létrejött állami támogatásra vonatkozó szerződés közérdekű adatként való kiadását. A szerződés teljes szövegének a nyilvánossága azért fontos, mert csak így tisztázódhat, hogy pontosan milyen támogatásban, kedvezményekben részesíti a magyar állam az abroncsgyártót.

A minisztérium azzal érvelt, hogy a szerződésnek a nyilvánosságra tartozó részleteit már közzétették, és minden más üzleti titoknak minősül. A bíróság elutasította ezt az érvelést. A szóbeli indokolás szerint az információszabadság az alapvető szabály és a kivételeket kell megszorítóan értelmezni. Tudomásul kell venni, hogy adva van egy jogi környezet, és annak tudatában kell szerződést kötni, hogy közpénzekről van szó, ami nyilvános és számítani kell rá, hogy ilyen megkeresések érkezhetnek. A bíróság szerint nem elfogadható megoldás, hogy egy szerződés az utolsó igekötőig üzleti titok.A pervesztes minisztérium az ítélet írásos változatának kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezhet a döntés ellen.A TASZ jelen ügyben az információszabadság gyakorlati megvalósulásának tesztelésén kívül azért vállalta el az újságíró ingyenes képviseletét, mert deklarált célja, hogy az adófizetők pénzének felhasználását ellenőrizni kívánó újságírókat és szerkesztőségeket magas színvonalú jogi segítséghez jutassa.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.

A bíróság kezében a trafikpályázatok nyilvánossága

Hat szervezet – a TASZ jogi képviseletével - közérdekű adatok kiadása iránti pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafik-pályázatok nyilvánossága érdekében.