Barion Pixel TASZ | Hazugságnak adtak teret a civilekről – fizetnie kell a közmédiának

Hazugságnak adtak teret a civilekről – fizetnie kell a közmédiának

Valótlanságokat állított a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által képviselt Menedék Egyesületről az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) alelnöke – mondta ki a másodfokon eljáró bíróság keddi ítéletében. A Menedék Egyesület nem mondhatta el álláspontját a híradóban, ezért a közmédiának sérelemdíjat kell fizetnie.

Másodfokon elmarasztalta a Fővárosi Ítélőtábla a közmédiát fenntartó Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt-t, mert egyoldalúan tudósított arról a sajtótájékoztatóról, amelyet az IKSZ alelnöke, Tisóczki Flóra még 2018-ban tartott a Menedék Egyesület irodája előtt. Az eseményen Tisóczki „Bevándorlást Támogató Szervezet” matricát ragasztott az iroda bejáratára, és arról beszélt, hogy a „Soros által pénzelt” szervezet azért dolgozik, hogy „Magyarországot bevándorló országgá csinálják, Magyarországra behozzák a migránsokat”. A Menedék Egyesület valójában a Magyarországon jogszerűen élő külföldiek társadalmi beilleszkedését segíti.

A másodfokon eljáró bíróság is megállapította, hogy a sajtótájékoztatón elhangzott tények valótlanok, azonban az Alkotmánybíróság egy korábbi döntésére hivatkozva arra jutott, hogy a Menedéknek, mint a közbeszédben résztvevő civil szervezetnek tűrnie kell, ha nem tudatosan állítanak vele kapcsolatban valótlan tényeket. A TASZ továbbra is küzd azért, hogy ne lehessen politikai haszonszerzés céljából másokat lejáratni Magyarországon.

A bíróság azt is kimondta, hogy a köztelevízió megsértette a kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos, sokoldalú, időszerű, megbízható és felelős tájékoztatás rá vonatkozó követelményét. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt-nek 800 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie a Menedék számára, mert nem adott lehetőséget arra, hogy az egyesület elmondja, valójában milyen tevékenységet végez és mit gondol a sajtótájékoztatón elhangzottakról.

„A mai ítélet a közmédia kiemelt felelősségére hívta fel a figyelmet: nem terjeszthet hazugságot anélkül, hogy az érintett számára lehetőséget adna a reagálásra. Szomorúnak tartom, hogy másfél évig kell bíróságra járni azért, hogy ezeket az alapvető újságírói elveket a bíróság is kimondja” – mondta el Bodrogi Bea, a TASZ ügyvédje.

„Bízunk abban, hogy a közmédia képviselői is felismerik a kiegyensúlyozott és tárgyilagos tájékoztatás értékét. És ha a jog esetleg meg is engedné a hazugságot azoknak, akik máshogy nem tudják politikai üzeneteiket célba juttatni, mi továbbra is egy olyan Magyarországon szeretnénk élni, ahol a politikáról és a társadalomról vallott vélemények kifejtéséhez nincs szükség a tények elferdítésére” – tette hozzá Kováts András, a Menedék Egyesület igazgatója.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.