Hol késik az új KRESZ véleményeztetése?

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterhez fordultunk, hogy megtudjuk, hol tart a KRESZ módosítás jogalkotási munkája. Újsághírek szerint az új szabályozás 2009-től lenne hatályos, ami azt jelenti, hogy mostanában kellene a szöveget a minisztériumnak a nyilvánosság előtt véleményeztetnie.

Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
Akadémia u. 3.
1054 Budapest
Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter részére

KÖZÉRDEKŰ ADATIGÉNYLÉS

Tisztelt Miniszter Úr!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet tájékoztatásért fordul Önhöz. Kérjük, szíveskedjen minket a következőkről tájékoztatni:

1. A KHEM tervezi-e a közúti közlekedés szabályairól 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosítását vagy a KRESZ teljes újraszabályozását?

2. A jogalkotási munka jelenleg milyen szakaszban tart?

3. E jogalkotási munkát a minisztériumban mely szervezeti egység munkatársai végzik?

4. Pontosan mikor és milyen egyeztetést folytat majd le a minisztérium a módosuló vagy új szabályokról?

5. A jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény 27.§ és 29.§-aiban és az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény 10.§-ában foglalt rendelkezéseknek e szabályozás tekintetében mikor és milyen formában kívánnak eleget tenni?

A kérdéseink megválaszolásán túl, kérjük, szíveskedjen a fenti tárgyban rendelkezésükre álló jogszabálytervezetet, lehetőleg elektronikus formában a tasz@tasz.hu e-mail címre, megküldeni.

Adatigénylésünk a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 19. és 20.§-án alapul, kérjük, hogy ennek megfelelően jelen közérdekű adatokra vonatkozó megkeresésünknek 15 napon belül tegyen eleget. A dokumentumok másolásával kapcsolatban felmerülő indokolt költségek megtérítését szervezetünk természetesen vállalja, a költségek mértékére vonatkozóan azonban előzetes tájékoztatást kérünk.

Budapest, 2008. június 30.

Tisztelettel:

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fény derülhet a Daimler-­ügyre, pert nyert a K-­Monitor a TASZ segítségével

Első fokon pert nyert a K-­Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-­es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes­busz-beszerzés ügyében folytattak le. A K-­Monitor a TASZ jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Az informátor védelme

A TASZ és a K-Monitor közösen véleményezte a kormánynak a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvénytervezetét.