Így nehezítette meg az állam, hogy megvédd magad a rossz döntésektől

Még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben vagy fogyatékossággal élő emberek azzal, hogy közigazgatási ügyekben – például a gyerekkiemeléssel, vagy gondnoksággal kapcsolatos gyámhatósági eljárásokban, fogyatékossági ellátásokkal kapcsolatos ügyekben – már nem fellebbezhetnek a közigazgatási döntés ellen, hanem csak a bíróságon, perrel támadhatják meg a gyámhatóságok és más közigazgatási szervek döntéseit.

A március óta hatályos törvénymódosítás rendkívüli módon megnehezíti azok dolgát, akik eddig is nehezen tudták érvényesíteni érdekeiket, különösen azokét, akik nem tudnak jogászi segítséget igénybe venni. Nekik lenne a legnagyobb szükségük arra, hogy az állami szervek segítsék őket ügyeikben – ehelyett a törvényt azzal az indoklással módosították, hogy a fellebbezés lehetőségének megszüntetése felgyorsítja a végleges döntések meghozatalát.

Az indoklásban az is szerepel, hogy alig-alig fellebbeztek a döntések ellen az ügyfelek. Ennek viszont ellentmondanak az érintettekkel dolgozó civil szervezetek tapasztalatai: számos esetben sikerült fellebbezéssel, a közigazgatási eljárásban másodfokon elérni a helyes döntést. A másodfokú közigazgatási eljárás lefolytatása mindig rövidebb, mint egy közigazgatási peré a bíróságon, és a fellebbezést lényegesen egyszerűbb megfogalmazni, mint egy bírósági keresetlevelet. Arról nem is beszélve, hogy a fellebbezésnek nincs költsége, a közigazgatási per illetéke viszont általánosan 30 ezer forint. Bár az ügyfélnek lehetősége van a költségek átvállalását kérni, de a kérelem bonyolult, jogászi segítség nélkül ez is nehezen tölthető ki (a kérelmek a költségkedvezményhez itt találhatók).

Ennek ellenére mindenkit arra biztatunk továbbra is, hogy a sérelmes döntések ellen kezdeményezzen bírósági felülvizsgálatot. Ebben az alábbi kisokosunk segít eligazodni.

Az Országos Bírósági Hivatal közzétett a honlapján egy keresetlevél mintát, ami sorvezetőül szolgál a keresetlevél megírásához. A keresetlevelet két tanú aláírásával ellátva, három példányban kell előterjeszteni az elsőfokú döntést meghozó közigazgatási szervnél. Ezt a legtöbb esetben az elsőfokú döntéstől számított harminc napon belül kell megtenni, de az elsőfokú döntésben megtalálható a tájékoztatás a határidőről és a benyújtás többi feltételéről.

Aki a TASZ témáiba tartozó ügyében elakad a keresetlevél megírásában és benyújtásában, írjon a jogsegely@tasz.hu címre! Itt megtalálható, hogy milyen típusú ügyekkel tudunk foglalkozni „A következő területekhez értünk, ezért kizárólag ilyen ügyekben tudunk segíteni” pontban.)

A kifejezetten gyermekkiemelési ügyekről írt kisokosunkban a közigazgatási per kezdeményezéséről is találhatók információk.

Abban az esetben, ha az elsőfokú hatóság döntése egyszerű, nyilvánvaló ténybeli tévedés miatt elfogadhatatlan, érdemes velük minél hamarabb egyeztetni telefonon vagy személyesen, mert módjukban áll saját hatáskörükben kijavítani a döntést.

A hátrányos helyzetű polgárok a jogorvoslat végigvitelében kérhetik az állam jogászainak ingyenes segítségét, ehhez az illetékes járási vagy kerületi kormányhivatalhoz kell fordulni, ahol segítenek kitölteni az igénylőlapot.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A magyar kormányt nem hatották meg az ENSZ ajánlásai

A fogyatékossággal élők és romák diszkriminációja, a gyermekvédelem, a gyűlölet-bűncselekmények és a civil szervezetek megbélyegzése terén is árnyékjelentéseket nyújtottunk be a világszervezet időszakos emberi jogi felülvizsgálatára.

Stratégiai per a jogellenes gyermekkiemelések ellen - Összefoglaló

Több megkeresés érkezett hozzánk 2015 tavaszán egy felerészt romák lakta borsodi faluból amiatt, hogy a mélyszegénységben élő roma családokból tömegesen emeltek ki gyerekeket, akik hosszú távra állami gyermekvédelmi ellátásba kerültek. A szegénység és rossz társadalmi helyzet miatti gyermekkiemeléseket ugyan tiltja a Gyermekvédelmi törvény (Gyvt.), mégis régóta elterjedt ez a gyakorlat hazánkban.

Az autizmussal és ADHD-val élő gyerekek kiszorulnak a közoktatásból

Majdnem minden ötvenedik gyermek kap a megszokottól eltérő viselkedésjegyei miatt autizmus spektrum zavar, illetve ADHD (hiperaktivitás és figyelemzavar) diagnózist. A diagnosztika fejlődésével robbanásszerűen nő az érintett gyermekek száma, ezen belül is leginkább a jó értelmi képességű gyermekek aránya. A változó igényekhez alkalmazkodnia kell az iskolarendszernek, ha minőségi oktatást kíván nyújtani minden tanköteles korú gyermek számára. Az autizmussal és ADHD-val élő tanulók oktatása az állami iskolákban jelenleg azonban rendszerszinten egyáltalán nem megoldott.