Barion Pixel TASZ | Javaslatok a fővárosi önkormányzat civil koncepciójához

Javaslatok a fővárosi önkormányzat civil koncepciójához

A fővárosi önkormányzat és a civil szervezetek együttműködéséről szól az a koncepció, amit a városvezetés kezdeményezett és amelynek véleményezésében mi is részt vettünk a Civilizáció koalíció tagjaként, 21 másik szervezettel együtt.

A koalícióban részt vevő szervezetek üdvözlik az együttműködést és egyetértenek a koncepció általános törekvéseivel. Annak érdekében, hogy egy minden lényeges kérdésre kiterjedő, mindenki által támogatható anyag jöjjön létre, a következő témákban tettek javaslatokat:

  1. Az együttműködésben való aktív részvételhez szükséges pénzügyi alapok biztosítása egy átlátható és elszámoltatható pályázati rendszer működtetésével.
  2. A főváros által létrehozott vagy létrehozandó munkacsoportok viszonyának tisztázása a szervezetek kapacitásának és erőforrásainak hatékony felhasználása érdekében.
  3. A létrehozandó fórumok és munkacsoportok szerepének tisztázása, egy általános testület létrehozása, illetve szakmai munkacsoportok kialakítása.
  4. A létrehozandó fórumok és munkacsoportok működésének tisztázása – működési szabályok lefektetése, tagsággal kapcsolatos kérdések, ülésezéssel és kommunikációval kapcsolatos elvárások, munkacsoportok belső működési rendjének kialakítása, munkacsoportok jogai és kötelezettségei, illetve az önkormányzat kötelezettségei a javaslatok beépítésével kapcsolatban.
  5. A szervezetek részvétele a jogalkotás legkorábbi fázisában, határidők megadása, betartása.
  6. A preambulumban mindazon területek felsorolásánál, amelyeken az önkormányzat szolgáltatásokat vásárolhat a civil szervezetektől, hiányoljuk a szegénység, a nemzeti, etnikai és kulturális kisebbségek integrációja, illetve a klíma- és környezetügy felsorolását.
  7. A hivatal és a köztisztviselők felkészítésének nagyobb hangsúlyozása – képzések, érzékenyítő események.
  8. Állandóan elérhető „civil szobák” létrehozása civil találkozók, események lebonyolítására, a korlátozás helyett.

A Civilizáció Koalíció javaslatai az alábbi dokumentumban olvashatók részletesen.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.