Barion Pixel TASZ | Jogsértő óvodavezetői döntés miatt közérdekű bejelentéssel éltünk

Jogsértő óvodavezetői döntés miatt közérdekű bejelentéssel éltünk

Több miskolci köznevelési intézmény vezetője döntött úgy, hogy a felügyeletük alá tartozó gyerekekkel részt vesznek egy országgyűlési képviselő által egy héttel a választási kampány előtt szervezett rendezvényen, és a szülőket kötelezték arra, hogy kísérjék el gyerekeiket. A TASZ szerint ez a döntés ellentétes a nemzeti köznevelési törvénnyel, valamint a gyerekek és szüleik lelkiismereti szabadsághoz való jogával. A jogsértésre közérdekű bejelentésben hívtuk fel a figyelmét a fenntartó önkormányzatnak.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény szigorú pártpolitikai semlegességet ír elő: „A nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható.” (24. § (3) bekezdés)
A TASZ szerint az a rendezvény, amit egy országgyűlési képviselő szervez a választókörzetében, két hónappal az országgyűlési választások előtt, egyértelműen párttal kapcsolatba hozható politikai célú tevékenységnek minősül, a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányul. Mivel a Rendezvényre történetesen abban az időben kerül sor, amikor még az óvodák látják el a gyerekek felügyeletét, az azon való kötelező részvételről szóló intézményvezetői döntés a TASZ szerint ellentétes a nemzeti köznevelésről szóló törvény szigorú pártpolitikai semlegességet előíró szabályával.
 
A részvételről szóló óvodavezetői döntés sérti a szülők, az óvónők és a gyerekek lelkiismereti szabadsághoz való jogát is. Az óvónők mellett ugyanis a résztvevő gyermekek szülei számára is kötelező volt a részvétel. Bár a szülő nyilatkozhat úgy, hogy nem tudja gyerekét elkísérni, ekkor azonban a gyerek sem vehet részt. Távolmaradásával tehát a szülő gyakorlatilag eltiltja gyerekét a rendezvényen való csoportos óvodai részvételtől. Így annak a szülőnek, aki önként nem venne részt egy országgyűlési képviselő által szervezett rendezvényen, választania kell aközött, hogy megfosztja gyermekét egy társaikkal közös élménytől, amire ő napok óta készül, és aközött, hogy akarata ellenére részt vesz a Rendezvényen. Kényszerítő jellege miatt az ilyen választás a TASZ szerint ellentétes az Alaptörvényen garantált lelkiismereti szabadsággal (VII. cikk), és ennek megfelelően a nemzeti köznevelési törvénynek azzal az alapelvével is, mely szerint a köznevelési intézményekben a teljes nevelés-oktatási folyamatban tiszteletben kell tartani a gyermek és a szülő világnézeti meggyőződését (3. § (3) bekezdés). 
 
A közérdekű bejelentésben a jogsértés megállapítását és a jövőbeli hasonló jogsértések megakadályozását kértük a fenntartótól.
 
Az önkormányzatnak írt levelümket itt olvashatja (.pdf) >>
 
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.