Barion Pixel TASZ | Jogvédő és szakmai szervezetek tiltakoznak az RTL riporterének büntetőeljárása miatt

Jogvédő és szakmai szervezetek tiltakoznak az RTL riporterének büntetőeljárása miatt

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy az RTL Klub televízió egyik riportere ellen oknyomozó újságírói tevékenysége miatt büntetőeljárás indult. A rendőség – a híradások és az érintett televízió tájékoztatása szerint – ügyészségi állásfoglalás alapján a riporter ellen közokirat hamisításban való részvétel, azaz bűnsegédi magatartás miatt büntetőeljárást indított. Olvassa el tiltakozásunk teljes szövegét!

Alulírott szervezetek a mai napon megdöbbenéssel értesültek arról, hogy az RTL Klub televízió egyik riportere ellen oknyomozó újságírói tevékenysége miatt büntetőeljárás indult. Az újságíró az ingyenes parkolásra jogosító mozgássérült-igazolvány hamisításával kapcsolatos felderítő munkája során annak rendje és módja szerint végigjárta a – jelek szerint olajozottan működő – korrupciós gépezetet, és rejtett kamerával készített riportjában bemutatta, milyen egyszerűen lehet ma Magyarországon hamis parkolóengedélyhez jutni. Munkája végeztével a televíziós riporter a megszerzett igazolványt a rendőrségen leadta, és feljelentést tett az ügyben érintettek ellen. A rendőség – a híradások és az érintett televízió tájékoztatása szerint – ügyészségi állásfoglalás alapján a riporter ellen közokirat hamisításban való részvétel, azaz bűnsegédi magatartás miatt büntetőeljárást indított.

A büntetőjogi rendszer és a büntetőeljárások általánosságban a társadalom védelmét szolgálják, a társadalomra veszélyes és káros cselekményeket vagy mulasztásokat hivatottak büntetni. A Btk. szerint: „Bűncselekmény az a szándékosan … elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra, és amelyre a törvény büntetés kiszabását rendeli. Társadalomra veszélyes cselekmény az a tevékenység vagy mulasztás, amely a Magyar Köztársaság állami, társadalmi vagy gazdasági rendjét, az állampolgárok személyét vagy jogait sérti vagy veszélyezteti.“

Alulírott szervezetek rendkívül károsnak és rossz üzenetet hordozónak tartjuk, hogy a büntetőeljárás eszközét olyan ember ellen használják, aki nem kívánt kárt okozni a társadalomnak, hanem tevékenysége kifejezetten arra irányult, hogy káros folyamatokat mutasson be a nyilvánosságnak, és leleplezze a közokirathamisítókat. A korrupció elleni harc hazai helyzete szempontjából pedig jelzésértékűnek tartjuk, hogy az újságíró rabosítására és büntetőeljárásba vonására ugyanaznap kerül sor, amikor a kormány egy illetékese, Kondorosi Ferenc kormánybiztos egy új, korrupció ellenes jogszabály tervezése kapcsán bejelentette, hogy „a korrupció felfedőit védelemben kell részesíteni“.

Felhívjuk a jogalkalmazók figyelmét arra, hogy amennyiben problémát észlelnek a korrupciós cselekményeket leleplező újságírókkal vagy a társadalmilag hasznos tevékenységükkel formálisan jogsértést megvalósítókkal kapcsolatban, akkor haladéktalanul jelezzék e kérdéseket a jogalkotók felé, és kezdeményezzenek jogszabály-változtatásokat.

Ellenkező esetben a Magyarországon amúgy is gyenge lábakon álló oknyomozó újságírás véglegesen ellehetetlenülhet, tovább gyengítve  a szólás- és információszabadság alkotmányos alapelveinek érvényesülését, amely végső soron a demokratikus intézményrendszerbe vettett állampolgári bizalmat  rendítheti meg.

Freedom House Europe
Független Médiaközpont
Gőbölyös Soma Alapítvány
Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)
Transparency International Magyarország

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.