Készül a lobbitörvény?

Februárban jelent meg hír arról, hogy a Miniszterelnöki Hivatal törvényt készít az üzletszerű lobbizásról. Levélben fordultunk a MEH-hez a részletek felől érdeklődve, de a hivatal egyelőre nem árult el többet a kezdeményezésről.

A MEH válaszlevelében csak annyit közölt, hogy „pusztán szakmapolitikai mérlegelés stádiumában” van a kezdeményezés, és közigazgatási munkálatokról nincsen szó. A 2004-2006. évi kormányprogramból az igazságügyi tárcára háruló feladatok végrehajtására vonatkozó intézkedési tervben az szerepelt, hogy az üzletszerűen folytatott érdekérvényesítésről (lobbizásról) szóló törvényjavaslat koncepcióját 2004 decemberében nyújtják be a Kormányhoz és a normaszöveg 2005 első félévének elején kerülhet a Kormány és a Parlament elé.

Ezek szerint a törvény kidolgozása még késik, de abban talán reménykedhetünk, hogy nem jut azonos sorsra a kezdeményezés, mint a témában 2001-ben benyújtott legutóbbi javaslat.

Kapcsolódó anyagok:
- A MeH lehet a lobbisták központi nyilvántartója - index.hu
- Beszámolási kötelezettség a vacsorameghívásról? - Népszabadság
- Új törvények készülnek az üzleti és a politikai élet tisztasága érdekében
- Lobbitörvény készül - Népszabadság
- Lobbizás vagy korrupció - Népszabadság

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Semmisítse meg az Alkotmánybíróság az információszabadságot korlátozó szabályokat!

Ombudsmanhoz fordult a TASZ, a K-Monitor és a TI Magyarország az információszabadság korlátozása miatt.

Titkos alkotmány-tervezet?

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) július végén értesült arról, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) elkészítette az új alkotmány tervezetét. A TASZ közérdekű adatigényléssel fordult az IRM-hez, amely megtagadta a dokumentum ismertetését, így per indult Petrétei József ellen.

Pert nyert a TASZ a Médiahatóság ellen

Szalai Annamária levelét megírta, a nyilvánossággal azonban annak tartalmát már nem kívánta megosztani. A Fővárosi Törvényszék ma hozott ítéletében kötelezte a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot (NMHH) az elnök asszony által Thomas O. Melia részére a magyar médiaszabályozásról szóló tájékoztatást és jogértelmezést tartalmazó levelének a kiadására.