Készül a lobbitörvény?

Februárban jelent meg hír arról, hogy a Miniszterelnöki Hivatal törvényt készít az üzletszerű lobbizásról. Levélben fordultunk a MEH-hez a részletek felől érdeklődve, de a hivatal egyelőre nem árult el többet a kezdeményezésről.

A MEH válaszlevelében csak annyit közölt, hogy „pusztán szakmapolitikai mérlegelés stádiumában” van a kezdeményezés, és közigazgatási munkálatokról nincsen szó. A 2004-2006. évi kormányprogramból az igazságügyi tárcára háruló feladatok végrehajtására vonatkozó intézkedési tervben az szerepelt, hogy az üzletszerűen folytatott érdekérvényesítésről (lobbizásról) szóló törvényjavaslat koncepcióját 2004 decemberében nyújtják be a Kormányhoz és a normaszöveg 2005 első félévének elején kerülhet a Kormány és a Parlament elé.

Ezek szerint a törvény kidolgozása még késik, de abban talán reménykedhetünk, hogy nem jut azonos sorsra a kezdeményezés, mint a témában 2001-ben benyújtott legutóbbi javaslat.

Kapcsolódó anyagok:
- A MeH lehet a lobbisták központi nyilvántartója - index.hu
- Beszámolási kötelezettség a vacsorameghívásról? - Népszabadság
- Új törvények készülnek az üzleti és a politikai élet tisztasága érdekében
- Lobbitörvény készül - Népszabadság
- Lobbizás vagy korrupció - Népszabadság

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Első fokon pert nyertünk: nyilvánosak a Századvég által készített tanulmányok

Korábban hírt adtunk róla, hogy ítélethirdetés várható a TASZ által a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ellen indított perben, melynek tárgya a Századvég-tanulmányok, a MALÉV (pontosabban a nemzeti légitársaság) pénzügyi helyzetének rendezéséről szóló dokumentum és a magyar-kínai kormánybiztosi feladatokkal kapcsolatos szerződés és egyéb adatok nyilvánossága.

Az igazságügy-miniszter és az "elavult jogkövetés"

A jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvénynek van egy olyan rendelkezése, amely előírja, hogy a jogalkotási program összeállításához ki kell kérni a társadalmi szervezetek javaslatait. A program előkészítéséért az igazságügy-miniszter a felelős. A választások után rögtön meg is kérdeztük, hogy mikor és miként tudják a társadalmi szervezetek a javaslataikat előadni, hiszen az új Kormány új jogalkotási programot készít. Az igazságügyi államtitkár válasza ma érkezett meg, melyből kiderül, hogy sehogy.

Egyet előre, kettőt vissza: az információszabadság mégis megy a levesbe

A köztársasági elnök megvétózta az információszabadság törvény április végi botrányos módosítását. A végleges változatot az Alkotmányügyi bizottság által benyújtott záróindítvány alakította ki. Lássuk, mi változott az elnöki vétó után!