Készül a lobbitörvény?

Februárban jelent meg hír arról, hogy a Miniszterelnöki Hivatal törvényt készít az üzletszerű lobbizásról. Levélben fordultunk a MEH-hez a részletek felől érdeklődve, de a hivatal egyelőre nem árult el többet a kezdeményezésről.

A MEH válaszlevelében csak annyit közölt, hogy „pusztán szakmapolitikai mérlegelés stádiumában” van a kezdeményezés, és közigazgatási munkálatokról nincsen szó. A 2004-2006. évi kormányprogramból az igazságügyi tárcára háruló feladatok végrehajtására vonatkozó intézkedési tervben az szerepelt, hogy az üzletszerűen folytatott érdekérvényesítésről (lobbizásról) szóló törvényjavaslat koncepcióját 2004 decemberében nyújtják be a Kormányhoz és a normaszöveg 2005 első félévének elején kerülhet a Kormány és a Parlament elé.

Ezek szerint a törvény kidolgozása még késik, de abban talán reménykedhetünk, hogy nem jut azonos sorsra a kezdeményezés, mint a témában 2001-ben benyújtott legutóbbi javaslat.

Kapcsolódó anyagok:
- A MeH lehet a lobbisták központi nyilvántartója - index.hu
- Beszámolási kötelezettség a vacsorameghívásról? - Népszabadság
- Új törvények készülnek az üzleti és a politikai élet tisztasága érdekében
- Lobbitörvény készül - Népszabadság
- Lobbizás vagy korrupció - Népszabadság

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem vagyunk biodíszlet! - a nyílt kormányzásért szólal fel a TASZ

A Nyílt Kormányzati Együttműködéshez fordult a K-Monitor, a Sunlight Foundation, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a TI Magyarország a közérdekű adatok megismerhetőségének újabb korlátozása, illetve a kormány és a civil szféra közötti érdemi párbeszéd hiánya miatt.

Az új KRESZ egyeztetése

2009 januárjában lesz az új KRESZ közigazgatási egyeztetése, de már 2008 II. félévében szakmai egyeztetéseket kezd a közlekedési minisztérium – derült ki dr. Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterhez intézett közérdekű adatigénylésünk nyomán.

Kockázatos szerek és veszélyes drogpolitikák - Mire jó az információszabadság?

Nyilvánosságra került Dr. Molnár Lajos egészségügyi miniszter levele, melyben a Pszichiátriai és Neurológiai Szakmai Kollégiumot előző állásfoglalása visszavonására, és új, megfelelő színvonalú dokumentum kiadására kéri.