Barion Pixel TASZ | Kiköltöztek az első lakók a gödi intézményből

Kiköltöztek az első lakók a gödi intézményből

2018 nyara óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat látja el a Topház, jelenlegi nevén ‘Gondviselés Háza – Fogyatékos Emberek Otthona’ intézményben a fenntartói feladatokat. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat célja korszerűsíteni az ottani szolgáltatásokat, a munkatárak ismereteit és az infrastruktúrát. A héten a Szeretetszolgálat megküldött számunkra egy könnyen érthető cikket, amely az intézmény kiváltási folyamatába enged bepillantani. A könnyen érthető cikk itt olvasható.

Kiköltöztek az első lakók a gödi intézményből - Könnyen Érthető

Letöltés Letöltés

Sokan emlékezhetnek még a 2017 tavaszán kirobbant Topház botrányra, ami a nyilvánosság elé tárta a Pest megyei fogyatékos otthonban kialakult embertelen állapotokat. A közvéleményt sokkolták a felvételek, sokan nem gondolták volna, hogy élhetnek a főváros mellett vérlázító módon megalázó, az emberi méltóságot súlyosan sértő körülmények között fogyatékossággal élő emberek. A botrány kapcsán közzé tettünk a blogunkon egy könnyen érthető cikket, amit az értelmi fogyatékos embereknek írtunk, hogy ők is hozzáférjenek információkhoz arról, hogy miért jogsértőek a fogyatékos otthonok. A Topház sajnos nem egyedi eset, a botrány a fogyatékos emberek számára létrehozott intézetek rendszerszintű problémájára mutatott rá.

A járványhelyzet miatti korlátozások feloldását követően szeretnénk kezdeményezni az intézmény, és az új támogatott lakhatás szolgáltatások emberi jogi szempontú monitorozását. Bízunk benne, hogy a független civil monitorozással hozzájárulhatunk a lakók jogainak érvényesüléséhez.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.