Barion Pixel TASZ | KISOKOS: Kábítószer és adatvédelem

KISOKOS: Kábítószer és adatvédelem

“Beszélhetek-e kollégáimmal egy tanulóm droghasználatáról?” “Kell-e értesítenem a rendőrséget, ha kábítószer-túladagolásos esethez riasztottak?” Ezek a kérdések bármely iskolai és egészségügyi dolgozó számára felmerülhetnek és a válasz sokszor nem egyértelmű. Két új kiadványunkkal szeretnénk segíteni a pedagógusok és egészségügyi dolgozók adatvédelmi tájékozottságát kábítószerrel kapcsolatos ügyekben.

A kábítószerek fogyasztása Magyarországon bűncselekménynek minősül, de az adatok védelméhez és az orvosi titoktartáshoz való jog mindenkit megillet. Éppen ezért dilemmát idézhet elő a kábítószer-használatra adott helyes reakció úgy az iskolában, mint az egészségügyi ellátásban. Bár nincs olyan oktatási intézmény, amely védettséget élvezne az illegális droghasználattal szemben, a jelenséggel szembesülve gyakoriak az olyan szélsőséges pedagógusi reakciók, melyek teljesen figyelmen kívül hagyják a tanulók alapvető jogait. Éppígy az orvosok is esetenként a bűnrészességtől való félelem miatt hívják ki a rendőrséget egy ellátott kábítószer-használóhoz, nem tudván, hogy ez törvényellenes.

Kiadványainkban adatvédelmi szempontból járjuk körbe a kábítószerekkel összefüggő eseteket kérdés-válasz formában, és a törvény adta lehetőségek és kötelezettségek alapján nyújtunk tanácsokat a kezelésükre. A két kiadvány elektronikus és nyomtatott formában is elérhető és igyekszünk őket az oktatási és egészségügyi intézmények legszélesebb köréhez eljuttatni őket.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.