Közérdekű a Volán menetrend: az adatvédelmi biztos igazat ad nekünk

Törvénnyel ellentétes az adatvédelmi biztos álláspontja szerint is az a menetrenddel kapcsolatos jogi nyilatkozat, amit (a mai napig) a Volán honlapján olvashatunk. A Volán jogtalanul szűkíti le a közérdekű adatnak számító menetrend hozzáférhetővé tételéhez kapcsolódó jogokat.

2005-ben az adatvédelmi biztosnak írt beadványunkban kértük annak megállapítását, hogy a Volán honlapján található „jogi nyilatkozat” a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (Avtv.) rendelkezéseivel ellentétes.A nyilatkozat szerint: „a Hivatalos Autóbusz Menetrend honlapja szerzői jogvédelem alatt áll. Az ezen az oldalon található adatok a CData és a Volán Egyesülés tulajdonát képezik. A menetrendi adatoknak, valamint az egységes megállóhely-adatbázisnak a jogtulajdonosok hozzájárulása nélküli, az utazási tájékozódáson kívüli bármilyen formában való felhasználása és hasznosítása, valamint ezek alapján bármilyen alkalmazás készítése büntető jogi következményeket von maga után”.Álláspontunk szerint a menetrend adatai közérdekű adatok, melyek felhasználását és terjesztését a Volán nem korlátozhatja, és különösen nem figyelmeztethet büntetőjogi szankciók alkalmazására.Az adatvédelmi biztos 2007. június 25-i álláspontjában leszögezi, hogy a menetrend közérdekű adat, mely a felelős szolgáltató által kötelező feladatként összeállított adatbázis. Mindemellett nem vitatja, hogy a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény meghatározott körben szerzői jogvédelem alá helyezi az adatbázisokat, azonban ezek tartalma még ekkor is közérdekű adat. Arra pedig mindenkinek joga van, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze.Olvassa el az adatvédelmi biztos állásfoglalását!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Paks 2: kinél vannak az elemzések?

Az Energiaklub a Társaság a Szabadságjogokért képviseletével pert indított a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal szemben, a paksi bővítést megalapozó hatásvizsgálatok, elemzések megismeréséért. Az első tárgyaláson a bíró szerint is a „mocsárban tapogatóztunk”.

Kiderülhet, hogy volt-e mutyizás a földhaszonbérleti pályázatok körül

A TASZ az [origo] újságíróját képviselve első fokon pert nyert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellen. Ennek eredményeként nyilvánosak a Fejér megyei földhaszonbérleti pályázatok elbírálásának körülményei.

Pert nyertünk a Médiatanács-RTL KLUB-TV2 trojka ellen

A Kreativ újságírója, Csuday Gábor és a TASZ munkatársa közérdekű adatigényléssel kérte az állam kizárólagos tulajdonát képző frekvenciák használatára irányuló hatósági szerződéseket a Médiatanácstól. A Fővárosi Törvényszék ma kihirdetett elsőfokú ítélete értelmében a megállapodások mindenki számára megismerhetőek.