Közérdekű a Volán menetrend: az adatvédelmi biztos igazat ad nekünk

Törvénnyel ellentétes az adatvédelmi biztos álláspontja szerint is az a menetrenddel kapcsolatos jogi nyilatkozat, amit (a mai napig) a Volán honlapján olvashatunk. A Volán jogtalanul szűkíti le a közérdekű adatnak számító menetrend hozzáférhetővé tételéhez kapcsolódó jogokat.

2005-ben az adatvédelmi biztosnak írt beadványunkban kértük annak megállapítását, hogy a Volán honlapján található „jogi nyilatkozat” a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (Avtv.) rendelkezéseivel ellentétes.A nyilatkozat szerint: „a Hivatalos Autóbusz Menetrend honlapja szerzői jogvédelem alatt áll. Az ezen az oldalon található adatok a CData és a Volán Egyesülés tulajdonát képezik. A menetrendi adatoknak, valamint az egységes megállóhely-adatbázisnak a jogtulajdonosok hozzájárulása nélküli, az utazási tájékozódáson kívüli bármilyen formában való felhasználása és hasznosítása, valamint ezek alapján bármilyen alkalmazás készítése büntető jogi következményeket von maga után”.Álláspontunk szerint a menetrend adatai közérdekű adatok, melyek felhasználását és terjesztését a Volán nem korlátozhatja, és különösen nem figyelmeztethet büntetőjogi szankciók alkalmazására.Az adatvédelmi biztos 2007. június 25-i álláspontjában leszögezi, hogy a menetrend közérdekű adat, mely a felelős szolgáltató által kötelező feladatként összeállított adatbázis. Mindemellett nem vitatja, hogy a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény meghatározott körben szerzői jogvédelem alá helyezi az adatbázisokat, azonban ezek tartalma még ekkor is közérdekű adat. Arra pedig mindenkinek joga van, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze.Olvassa el az adatvédelmi biztos állásfoglalását!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fény derülhet a Daimler-­ügyre, pert nyert a K-­Monitor a TASZ segítségével

Első fokon pert nyert a K-­Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-­es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes­busz-beszerzés ügyében folytattak le. A K-­Monitor a TASZ jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Az informátor védelme

A TASZ és a K-Monitor közösen véleményezte a kormánynak a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvénytervezetét.