Közérdekű a Volán menetrend: az adatvédelmi biztos igazat ad nekünk

Törvénnyel ellentétes az adatvédelmi biztos álláspontja szerint is az a menetrenddel kapcsolatos jogi nyilatkozat, amit (a mai napig) a Volán honlapján olvashatunk. A Volán jogtalanul szűkíti le a közérdekű adatnak számító menetrend hozzáférhetővé tételéhez kapcsolódó jogokat.

2005-ben az adatvédelmi biztosnak írt beadványunkban kértük annak megállapítását, hogy a Volán honlapján található „jogi nyilatkozat” a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (Avtv.) rendelkezéseivel ellentétes.A nyilatkozat szerint: „a Hivatalos Autóbusz Menetrend honlapja szerzői jogvédelem alatt áll. Az ezen az oldalon található adatok a CData és a Volán Egyesülés tulajdonát képezik. A menetrendi adatoknak, valamint az egységes megállóhely-adatbázisnak a jogtulajdonosok hozzájárulása nélküli, az utazási tájékozódáson kívüli bármilyen formában való felhasználása és hasznosítása, valamint ezek alapján bármilyen alkalmazás készítése büntető jogi következményeket von maga után”.Álláspontunk szerint a menetrend adatai közérdekű adatok, melyek felhasználását és terjesztését a Volán nem korlátozhatja, és különösen nem figyelmeztethet büntetőjogi szankciók alkalmazására.Az adatvédelmi biztos 2007. június 25-i álláspontjában leszögezi, hogy a menetrend közérdekű adat, mely a felelős szolgáltató által kötelező feladatként összeállított adatbázis. Mindemellett nem vitatja, hogy a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény meghatározott körben szerzői jogvédelem alá helyezi az adatbázisokat, azonban ezek tartalma még ekkor is közérdekű adat. Arra pedig mindenkinek joga van, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze.Olvassa el az adatvédelmi biztos állásfoglalását!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az APEH nyilvánosságra hozta a BSA-val kötött megállapodását

Pénteken kértük az adóhatóságot, hogy közérdekű adatként bocsássa rendelkezésünkre a Business Software Alliance-szel kötött együttműködési megállapodását. A dokumentumot tegnap az APEH elérhetővé tette a honlapján, noha korábban azt nyilatkozták, hogy „a hazai szokásjog alapján az ilyen iratok tartalmaznak titoktartási kikötéseket is, ezért az APEH honlapján nem lesz hozzáférhető a megállapodás eredeti szövege”.

Időhúzás az atomos tárgyaláson

Nem született ma ítélet a Fővárosi Ítélőtáblán az Energia Klubnak az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága ellen indított perének másodfokú tárgyalásán. Továbbra sem hozzáférhetők a paksi kárelhárítás szakértői anyagai.

A TASZ álláspontja az elektronikus információszabadság törvényjavaslatról

A napokban fogja tárgyalni a Parlament az elektronikus információszabadságról szóló törvényjavaslatot. A TASZ már a koncepció kidolgozásától kezdve nyomon követte a tervezet sorsát, és a törvény elfogadása előtti utolsó fázisban is megismertetjük a jogalkotóval és a nyilvánossággal az álláspontunkat.