Barion Pixel TASZ | Közérdekű a Volán menetrend: az adatvédelmi biztos igazat ad nekünk

Közérdekű a Volán menetrend: az adatvédelmi biztos igazat ad nekünk

Törvénnyel ellentétes az adatvédelmi biztos álláspontja szerint is az a menetrenddel kapcsolatos jogi nyilatkozat, amit (a mai napig) a Volán honlapján olvashatunk. A Volán jogtalanul szűkíti le a közérdekű adatnak számító menetrend hozzáférhetővé tételéhez kapcsolódó jogokat.

2005-ben az adatvédelmi biztosnak írt beadványunkban kértük annak megállapítását, hogy a Volán honlapján található „jogi nyilatkozat” a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (Avtv.) rendelkezéseivel ellentétes.

A nyilatkozat szerint: „a Hivatalos Autóbusz Menetrend honlapja szerzői jogvédelem alatt áll. Az ezen az oldalon található adatok a CData és a Volán Egyesülés tulajdonát képezik. A menetrendi adatoknak, valamint az egységes megállóhely-adatbázisnak a jogtulajdonosok hozzájárulása nélküli, az utazási tájékozódáson kívüli bármilyen formában való felhasználása és hasznosítása, valamint ezek alapján bármilyen alkalmazás készítése büntető jogi következményeket von maga után”.

Álláspontunk szerint a menetrend adatai közérdekű adatok, melyek felhasználását és terjesztését a Volán nem korlátozhatja, és különösen nem figyelmeztethet büntetőjogi szankciók alkalmazására.

Az adatvédelmi biztos 2007. június 25-i álláspontjában leszögezi, hogy a menetrend közérdekű adat, mely a felelős szolgáltató által kötelező feladatként összeállított adatbázis. Mindemellett nem vitatja, hogy a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény meghatározott körben szerzői jogvédelem alá helyezi az adatbázisokat, azonban ezek tartalma még ekkor is közérdekű adat. Arra pedig mindenkinek joga van, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze.

Olvassa el az adatvédelmi biztos állásfoglalását!

 

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.