Közérdekű adatok kiadása iránti per Újpest Önkormányzata ellen

Meghívó tárgyalásra A Társaság a Szabadságjogokért felmérést készít a Magyarországon működő közterületi kamerás térfigyelő-rendszerekről. Ennek keretében közérdekű adatokat kért Újpest polgármesterétől is. Az adatok kiadását a polgármester megtagadta, ezért a TASZ a közérdekű adatok kiadása iránt pert indított.

A felmérés során a TASZ a budapesti és a megyeszékhelyeken működő rendőrkapitányságokat és önkormányzatokat kereste meg és kérte, hogy adjanak ki részére a térfigyelő rendszerekre vonatkozó közérdekű adatokat. Az így beszerzett információkból a TASZ a fővárosra és az összes megyeszékhelyre kiterjedő adatbázist állít össze.Budapest IV. kerületének polgármestere, dr. Derce Tamás megtagadta a közérdekű adatok kiadását. A TASZ ezért a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény (1992. évi LXIII. tv.) megfelelő rendelkezései alapján 2004 novemberében beperelte az Újpesti Önkormányzatot.A per első tárgyalásának


helye: Pesti Központi Kerületi Bíróság, 1055 Budapest Markó utca 25. III.em. 382.
ideje: 2005. február 17. 10 óraKérjük, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel segítse elő, hogy a TASZ által kezdeményezett, a közérdekű adatok nyilvánossága, egyszersmind a kamerás térfigyelés révén az adatvédelem szempontjából jelentős eljárásról a nyilvánosság tudomást szerezhessen!


További részleteket az üggyel kapcsolatos dossziéban olvashat!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Per a paksi bővítés nyilvánosságáért

A Paksra tervezett új atomerőmű építése Magyarország történelmének legnagyobb beruházása. A nyilvánosságnak joga van megtudnia, hogy az Oroszországgal kötött megállapodás felelős, számításokkal és alapos vizsgálatokkal alátámasztott döntésen alapul-e. A kormány megtagadta azt az adatigénylést, amelyet az Energiaklub beadott, így a TASZ képviseletével a civil szervezet keresetet nyújt be a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) szemben a szerződés mögött álló részletekért, számításokért.

Elhibázott jogalkotás: az adatvédelmi biztos hivatalának megszüntetésével az Európai Unió jogát sérti Magyarország

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért az adatvédelmi biztos védelmében az Európai Unió Bizottságának elnökéhez fordult, azt kérve, hogy az Európai Bíróságnál indítson eljárást Magyarország ellen. A három jogvédő szervezet szerint a független adatvédelmi biztos hivatalának megszüntetése sérti az Európai Unió jogrendjét.

Közérdekű adatokért pereljük a Pest Megyei Kórházat

A TASZ keresetet nyújtott be a bírósághoz a Pest Megyer Flór Ferenc Kórház ellen annak érdekében, hogy ügyfele hozzájusson az általa kért közérdekű és közérdekből nyilvános adatokhoz.