Közérdekű adatok kiadása iránti per Újpest Önkormányzata ellen

Meghívó tárgyalásra A Társaság a Szabadságjogokért felmérést készít a Magyarországon működő közterületi kamerás térfigyelő-rendszerekről. Ennek keretében közérdekű adatokat kért Újpest polgármesterétől is. Az adatok kiadását a polgármester megtagadta, ezért a TASZ a közérdekű adatok kiadása iránt pert indított.

A felmérés során a TASZ a budapesti és a megyeszékhelyeken működő rendőrkapitányságokat és önkormányzatokat kereste meg és kérte, hogy adjanak ki részére a térfigyelő rendszerekre vonatkozó közérdekű adatokat. Az így beszerzett információkból a TASZ a fővárosra és az összes megyeszékhelyre kiterjedő adatbázist állít össze.Budapest IV. kerületének polgármestere, dr. Derce Tamás megtagadta a közérdekű adatok kiadását. A TASZ ezért a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény (1992. évi LXIII. tv.) megfelelő rendelkezései alapján 2004 novemberében beperelte az Újpesti Önkormányzatot.A per első tárgyalásának


helye: Pesti Központi Kerületi Bíróság, 1055 Budapest Markó utca 25. III.em. 382.
ideje: 2005. február 17. 10 óraKérjük, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel segítse elő, hogy a TASZ által kezdeményezett, a közérdekű adatok nyilvánossága, egyszersmind a kamerás térfigyelés révén az adatvédelem szempontjából jelentős eljárásról a nyilvánosság tudomást szerezhessen!


További részleteket az üggyel kapcsolatos dossziéban olvashat!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hetedik- elemzésünk az Alaptörvény legújabb módosításáról

Hetedszer módosították a hétéves Alaptörvényt. Az Alaptörvény módosításához elvileg széleskörű politikai konszenzusra volna szükség, hiszen egy alkotmánynak nem a többség akaratát kell tükröznie. Egy valódi alkotmány bármely demokratikus választáson többséget szerző kormány politikájának megvalósításához megfelelő kereteket biztosít. Egy jó alkotmány sokféle ideológiának megfelelő kormányzásra ad lehetőséget, kijelölve a kormányzás át nem hágható korlátait.

A magyar Alaptörvényt viszont akkor módosítják, ha a kormány politikája ezt igényli. Vagyis nálunk nem az alkotmány korlátozza a kormány politikáját, hanem az Alaptörvényt igazítják a kormány politikájához. Az Alaptörvény hetedik módosításakor is ez történt.

Az új törvényjavaslatokkal csak a bizonytalanságot akarja növelni a kormány

Az Alaptörvény hetedik módosításának javaslatai együttesen komoly károkat okozhatnak: nehezebben tudnak majd az állampolgárok véleményt nyilvánítani, és kevésbé bízhatnak abban, hogy pártatlan bíróság dönt majd a politika számára kényes ügyekről.