Levél Áder Jánosnak. Küldjön Ön is!

A TASZ felhívja a köztársasági elnököt, hogy vétózza meg az információszabadságot sértő törvénymódosítást!

A TASZ, az átlátszó.hu, a K-Monitor és a TI Hungary levélben hívta fel Áder János köztársasági elnök úr figyelmét az információszabadság törvény kedden elfogadott módosításával kapcsolatos alkotmányos aggályokra. A négy szervezet célja, hogy a köztársasági elnök tegyen eleget az alaptörvényben előírt feladatának és forduljon az Alkotmánybírósághoz. Ezt a felhívást bárki nyomatékosíthatja, ha csatlakozik a levélküldő kampányhoz.

Az új rendelkezések korlátozzák azt a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez fűződő alapjogot, mely egy jogállamban elengedhetetlen feltétele a véleménynyilvánítás szabadságának. A törvénymódosítás hatályba lépése esetén veszélybe kerül a közpénzek átláthatósága. Jó, ha tudjuk, hogy ez nem csak a trafikpályázatról szól, a hatalom ellenőrzése a tét.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hetedik- elemzésünk az Alaptörvény legújabb módosításáról

Hetedszer módosították a hétéves Alaptörvényt. Az Alaptörvény módosításához elvileg széleskörű politikai konszenzusra volna szükség, hiszen egy alkotmánynak nem a többség akaratát kell tükröznie. Egy valódi alkotmány bármely demokratikus választáson többséget szerző kormány politikájának megvalósításához megfelelő kereteket biztosít. Egy jó alkotmány sokféle ideológiának megfelelő kormányzásra ad lehetőséget, kijelölve a kormányzás át nem hágható korlátait.

A magyar Alaptörvényt viszont akkor módosítják, ha a kormány politikája ezt igényli. Vagyis nálunk nem az alkotmány korlátozza a kormány politikáját, hanem az Alaptörvényt igazítják a kormány politikájához. Az Alaptörvény hetedik módosításakor is ez történt.

Paks 2: A kormány saját szabályait sem tartja be?

Az új paksi atomerőműről szóló döntéshozatali folyamat során a kormány még a saját maga által hozott jogszabályt sem tartotta be, mivel nem végezték el a megalapozó vizsgálatokat. Ez derült ki annak a pernek a pénteki tárgyalásán, amelyet az Energiaklub a Társaság a Szabadságjogokért jogi képviseletével indított a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal szemben a paksi döntést megalapozó hatásvizsgálatok és elemzések megismeréséért.

Ezután nincs miről egyeztetni

Először csak a trafikpályázatok nyilvánosságáért emeltünk szót, most már maga az információszabadság is veszélyben forog. A TASZ több civil szervezettel együtt úgy döntött, hogy a mai törvénymódosítás után nem vesz részt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) antikorrupciós munkacsoportjában.