Levél Áder Jánosnak. Küldjön Ön is!

A TASZ felhívja a köztársasági elnököt, hogy vétózza meg az információszabadságot sértő törvénymódosítást!

A TASZ, az átlátszó.hu, a K-Monitor és a TI Hungary levélben hívta fel Áder János köztársasági elnök úr figyelmét az információszabadság törvény kedden elfogadott módosításával kapcsolatos alkotmányos aggályokra. A négy szervezet célja, hogy a köztársasági elnök tegyen eleget az alaptörvényben előírt feladatának és forduljon az Alkotmánybírósághoz. Ezt a felhívást bárki nyomatékosíthatja, ha csatlakozik a levélküldő kampányhoz.

Az új rendelkezések korlátozzák azt a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez fűződő alapjogot, mely egy jogállamban elengedhetetlen feltétele a véleménynyilvánítás szabadságának. A törvénymódosítás hatályba lépése esetén veszélybe kerül a közpénzek átláthatósága. Jó, ha tudjuk, hogy ez nem csak a trafikpályázatról szól, a hatalom ellenőrzése a tét.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Uniós szabályokat sért a sávolyi beruházás állami támogatása?

Könnyen elképzelhető, hogy az Európai Unió alapszerződésébe ütközik a sávolyi Moto GP pálya megépítéshez nyújtott 74,7 millió eurós támogatás. A K-Monitor Független Korrupciófigyelő Iroda és a TASZ Joaquin Almunia versenypolitikai biztosnak írt levélben kéri, hogy vizsgálja meg a Bizottság az állami támogatás összeegyeztethetőségét a közösségi támogatási szabályokkal.

Hajlandó-e a kormány saját működését átláthatóvá tenni?

A TASZ, a K-Monitor és a TI Magyarország véleményezte a kormány Nyílt Kormányzati Együttműködéssel kapcsolatos vállalásokat. A kormány továbbra sem fogadta el javaslatainkat a minősített adatok bírói kontrollja, üzleti titok szabályozás, kormány-előterjesztések tervezeteinek nyilvánossága tekintetében, ám a közszférában dolgozók információszabadsággal kapcsolatos képzése bekerült a programba. Siker nincs, de van némi elmozdulás.

MVM – átláthatóság 2:0

A bíróság szerdai döntésének értelmében a Vértesi Erőmű Zrt. nem köteles kiadni Bodoky Tamás újságíró kérésére a Vértesi Erőmű 2009 tavaszán indított kártérítési pereit és büntető feljelentését megalapozó, a System Consulting Zrt. privatizációs és áramvásárlási ügyében lezajlott belső vizsgálat során született dokumentumokat, és a belső vizsgálat költségével kapcsolatos adatokat.