Levél Áder Jánosnak. Küldjön Ön is!

A TASZ felhívja a köztársasági elnököt, hogy vétózza meg az információszabadságot sértő törvénymódosítást!

A TASZ, az átlátszó.hu, a K-Monitor és a TI Hungary levélben hívta fel Áder János köztársasági elnök úr figyelmét az információszabadság törvény kedden elfogadott módosításával kapcsolatos alkotmányos aggályokra. A négy szervezet célja, hogy a köztársasági elnök tegyen eleget az alaptörvényben előírt feladatának és forduljon az Alkotmánybírósághoz. Ezt a felhívást bárki nyomatékosíthatja, ha csatlakozik a levélküldő kampányhoz.

Az új rendelkezések korlátozzák azt a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez fűződő alapjogot, mely egy jogállamban elengedhetetlen feltétele a véleménynyilvánítás szabadságának. A törvénymódosítás hatályba lépése esetén veszélybe kerül a közpénzek átláthatósága. Jó, ha tudjuk, hogy ez nem csak a trafikpályázatról szól, a hatalom ellenőrzése a tét.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Veszélyes vizeken – gyengülhet a közpénzek átláthatósága

Az új Polgári Törvénykönyv tervezetében nem szerepelnek azok a rendelkezések, amelyek biztosítják, hogy a közpénzek felhasználásával kapcsolatos adatokat ne lehessen eltitkolni üzleti titokra hivatkozással. A TASZ, a Transparency International Magyarország és a K-Monitor Egyesület közös álláspontot küldött a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak.

Elhibázott törvényjavaslat a jogalkotásban való társadalmi részvételről, avagy hogyan gyengül a korrupció elleni intézményrendszer?

A Kormány a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvényjavaslatot nyújtott be a Parlamentben. A Javaslat nem teremti meg a jogalkotásban való állampolgári közreműködés és véleménynyilvánítás hatékony rendszerét, de hatályon kívül helyezné a lobbitevékenységről szóló törvényt. Ez a lépés növeli a korrupció esélyét, mert a közhatalmi döntéshozatal átláthatatlanságát eredményezi.

TASZ-vélemény a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló T/10831. törvényjavaslatról

Újabb törvényjavaslatot nyújtottak be a Parlamentbe az állami tulajdonú gazdasági társaságok működésének átláthatóságának növelése érdekében. A javaslat bevezetne örömteli intézkedéseket, azonban több, célszerűtlennek tűnő megoldást is tartalmaz. Olvassa el a TASZ álláspontját!