Levél Szilvásy Györgynek

A TASZ, a Védegylet és a Sajtószabadság Központ levélben fordult Szilvásy György kancellária miniszterhez, hogy egyeztetést kezdeményezzen a Kormány minősített adatok védelméről szóló törvénytervezetről, ami az államtitokról és szolgálatitokról szóló 1995. évi LXV. Törvényt váltja fel. Olvassa el a levelet!

Tisztelt Miniszter Úr!

A Sajtószabadság Központ, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Védegylet idén januárban – egyebek mellett – azért is bírálta a Kormány által a minősített adatok védelméről T/18708 számon az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslatot, mert abban a titokköri jegyzék tervezete elképesztően széles körben tette volna lehetővé közfontosságú információk titkosítását.

A mindenkori minősítésre jogosult személy részére adott, aránytalanul tág felhatalmazás a politika teljes spektrumában potenciális fenyegetést jelent a demokratikus vitafolyamatokra. A titokszabályozás nem pusztán titokvédelmi-nemzetbiztonsági szakkérdés. Meggyőződésünk, hogy manapság, szerte a világon, a demokratikus hatalom legitimitását a nyilvánosság ellenőrző szerepe, a közpolitikai kérdésekről folytatott nyílt, kényszermentes és jól informált diskurzus biztosíthatja.

A Sajtószabadság Központ, a TASZ és a Védegylet januárban úgy látta, hogy a Kormány javaslata nem segíti az ”áttetsző kormányzás – átláthatatlan polgár” eszményének valóra váltását, az állam és polgár közötti információs egyensúly fenntartását.
A jogalkotási eljárás során a titokköri jegyzék egyes elemeire, azok definíciójára az egyes szakterületekért felelős kormányzati szervek tesznek javaslatot a Kormánynak. Véleményünk szerint, ha az illetékes tárcák, főhatóságok a szakterületükön működő társadalmi partnerekkel folytatott egyeztetés után teszik meg javaslataikat, úgy számos helyen eleve ki lehet küszöbölni az információszabadság aránytalan korlátozását.
Az elmúlt hetekben elterjedt a hír, hogy a Kormány újból elő fogja terjeszteni a minősített adatok védelméről szóló törvény tervezetét.


Tisztelt Miniszter Úr!

A Sajtószabadság Központ, a TASZ és a Védegylet azt szeretné megtudni, hogy a Kormányzat mikor és hogyan kíván szektorális nézetegyeztetést kezdeményezni, a titokköri jegyzéket illetően, az egyes szakterületeken működő érdekképviseleti és társadalmi szervezetekkel?

Szíves válaszát előre is köszönjük!

Budapest, 2006. december 18.


Monori Áron - Sajtószabadság Központ - elnök

Dénes Balázs - Társaság a Szabadságjogokért - elnök

Jávor Benedek - Védegylet - szóvivő

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kockázatos szerek és veszélyes drogpolitikák - Mire jó az információszabadság?

Nyilvánosságra került Dr. Molnár Lajos egészségügyi miniszter levele, melyben a Pszichiátriai és Neurológiai Szakmai Kollégiumot előző állásfoglalása visszavonására, és új, megfelelő színvonalú dokumentum kiadására kéri.

Semmisítse meg az Alkotmánybíróság az információszabadságot korlátozó szabályokat!

Ombudsmanhoz fordult a TASZ, a K-Monitor és a TI Magyarország az információszabadság korlátozása miatt.

Ma lép hatályba a lobbitörvény

A fél éve kihirdetett lobbitörvény hozzájárulhat ahhoz, hogy a közügyeink átláthatóbbak legyenek és a korrupció csökkenjen, azonban a non-profit érdekérvényesítőket súlyosan diszkriminálja.