Barion Pixel TASZ | Már környezetvédelmi ügyekben is segítjük a polgári aktivizmust és a jogérvényesítést

Már környezetvédelmi ügyekben is segítjük a polgári aktivizmust és a jogérvényesítést

Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy bátor polgárok egyre aktívabban lépnek fel környezetünk védelmében szerte az országban. Évről évre többen keresnek minket olyanok, akik valamilyen környezetterhelő beruházás ellen szeretnék felemelni a szavukat. Mindig kötelességünknek éreztük, hogy segítsük őket véleményük szabad kifejtésében, részvételi lehetőségeik biztosításában és érdekeik érvényesítésében, hogy valóban beleszólhassanak abba, mi történik a környezetükben; de ennél többet is szeretnénk tenni.

Meggyőződésünk, hogy a környezet épségének megőrzése, az ökológiai válság kezelése és a klímaváltozás elleni cselekvés az egyik legfontosabb közös ügyünk. Úgy érezzük, hogy jogvédő szervezetként kötelességünk foglalkozni az ökológiai válsággal, amely elkerülhetetlenül hatással lesz alapvető emberi jogaink érvényesülésére.

 

Miért dolgozunk?

 

Célunk, hogy minél többen és minél aktívabban tudjanak, merjenek és akarjanak részt venni környezetvédelmi ügyekben. Szeretnénk minél többekhez eljuttatni azt a tudást, amellyel hatékonyabban tehetnek természetkárosító beruházások ellen, illetve rá tudják kényszeríteni a döntéshozókat, hogy foglalkozzanak a klímaváltozással és a zöld ügyekkel.

Ezen kívül azt is szeretnénk elérni, hogy azok is bátran ki merjenek állni környezetük védelméért, akik most még eszköztelennek érzik magukat ebben. Célunk, hogy közös fellépésünk hatására az állam vegye komolyan Alaptörvényben vállalt kötelességét: őrizze meg és tartsa fenn a jövő nemzedék számára a természeti erőforrásainkat.

 

Hogyan segítünk?

 

2021 óta nyújtunk ingyenes jogsegélyt környezetvédő polgároknak: ott vagyunk azok mellett, akik tiltakoznak az erdők gazdasági célú kivágása ellen, akik az ipari beruházások környezeti hatásai ellen szólalnak fel, akik kistelepüléseken népszavazást szerveznek tájvédelmi körzetük védelmére, akik feltárják a környezetre is káros korrupciós ügyeket és mindazok mellett, akik a környezetre káros döntések ellen vagy környezetet védő döntésekért szólalnak fel. Számos közérdekűadat-igénylést írtunk, részvételi lehetőségekről és tiltakozási eszközökről adtunk jogi tanácsot, ügyészségi panaszt készítettünk, illetve Alkotmánybírósághoz is fordultunk az egészséges környezethez való alapjog érvényesítése érdekében. Több civil kezdeményezésnek is rendszeres jogi konzultációval segítünk, például a Nagy Tavak Koalíciónak, és részt veszünk a Zöld Civil Együttműködés szervezeteinek országos találkozóin is.

A környezeti demokrácia érvényesítésében alapvetően a politikai szabadságjogok klasszikus eszközeivel segítünk:

  • hozzáférés a fontos információkhoz, (például hatástanulmányokhoz, beruházások terveihez),

  • részvétel a környezeti döntések meghozatalában (például ügyfélként helyi eljárásokban),

  • fellépés –például a részvételt akadályozó – jogsértésekkel szemben.

 

A jövőben a klíma- és ökológiai válság okozta emberi jogi sérelmekkel is aktívan fel szeretnénk foglalkozni, mert már most sok ember nem jut tiszta ivóvízhez, sokak várható élettartamát és egészségét csökkenti a szennyezett levegő, és vannak, akiknek az otthonuk válik lakhatatlanná az éghajlatváltozás miatt. Szeretnénk fellépni azért, hogy az államok tegyenek érdemi lépéseket ezen sérelmek elkerülése vagy ellensúlyozása érdekében, ezért folyamatosan képezzük magunkat a zöld jogérvényesítés terén. Célunk az is, hogy a környezeti igazságosság elve érvényre jusson Magyarországon, ezért ott leszünk azok mellett, akik még inkább kitettek az ökológiai válság káros hatásainak.

Keress minket bátran, ha jogi segítségre lenne szükséged, hogy fellépj valamilyen környezetkárosítás ellen vagy szeretnél elérni valamit a helyi döntéshozóknál! Ha pedig még nem tudod, mit tehetnél környezeted védelmében, kattints tájékoztató oldalunkra, ahol számos eszközt és jó példát találsz a zöld érdekérvényesítésre!

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.