MEGHÍVÓ A MINŐSÍTETT ADATOK VÉDELMÉRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNYJAVASLATRÓL SZÓLÓ VITADÉLUTÁNRA

A Kormány 2008. szeptemberében terjesztette be a minősített adatok védelméről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés elé, amely az állam- és szolgálati titok kérdését szabályozná újra. Sajnálatos módon politikai okokból a jogalkotási folyamat megrekedt. A Közép-Európai Egyetem Média és Kommunikáció Kutató Központja és a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet ezért egy szakmai vitafórumot szervez, amelyen elsősorban a parlamenti pártok képviselői fejtik ki szakmai álláspontjukat a javaslat fontos, a közérdeklődés szempontjából is jelentős pontjairól. A kerekasztal-beszélgetésre 2009. január 6. napján, kedden kerül sor a Közép-Európai Egyetemen.

A nyilvános beszélgetésen mindkét részében először a meghívott frakciók képviselői vitatják meg a javaslat egy-egy kulcsfontosságú részét, aztán Haraszti Miklós, az EBESZ médiaszabadság biztosa, dr. Kerekes Zsuzsa, az Adatvédelmi Biztos Hivatalának főosztályvezetője, és civil szakértők is bekapcsolódnak a beszélgetésbe.
13:00 – 14:30
A Büntető Törvénykönyv (Btk.) kapcsolódó módosítása: Büntethető-e az államtitoksértés, ha a titkosításhoz fűződő közérdek nem erősebb a nyilvánossághoz fűződő közérdeknél?  E két közérdek mérlegelése a Btk. alkalmazásakor és a minősítési eljárásban.
14:30 - 15:00 Szünet
15:0O – 16:30
A minősítés felülvizsgálati rendszere – a titokká minősítés jogszerűségének bírói és ombudsmani felülvizsgálata
A beszélgetés résztvevői a parlamenti pártok részéről:
o       Balog Zoltán – Fidesz
o       Lukács Tamás - KDNP
o       Pető Iván – SZDSZ
o       Tóth Károly – MSZP
o       A Magyar Demokrata Fórum válaszát a meghívásra még várjuk.
A beszélgetést Molnár Péter, a Közép-Európai Egyetem Média és Kommunikáció Kutató Központjának szólásszabadságjog kutatója moderálja.
Helyszín: Közép-Európai Egyetem, Popper terem (1051 Budapest, Nádor u. 9.)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

MVM – átláthatóság 2:0

A bíróság szerdai döntésének értelmében a Vértesi Erőmű Zrt. nem köteles kiadni Bodoky Tamás újságíró kérésére a Vértesi Erőmű 2009 tavaszán indított kártérítési pereit és büntető feljelentését megalapozó, a System Consulting Zrt. privatizációs és áramvásárlási ügyében lezajlott belső vizsgálat során született dokumentumokat, és a belső vizsgálat költségével kapcsolatos adatokat.

Aggodalomra ad okot az Európa Tanács Információszabadság Egyezmény-tervezete

A TASZ álláspontja szerint alapjogi szempontból elégtelen szabályrendszert jelent az első európai egyezmény, amely az információszabadság alap szabályait kívánja lefektetni. Levélben fordultunk az Európa Tanácsban Magyarországot képviselő külügyminiszterhez és az Emberi Jogi Bizottság magyar tagjához, mert úgy gondoljuk, hogy hazánknak vezető szerepet kell játszania a közérdekű adatok nyilvánossága terén.
Olvassa el levelünket!

A Köztársasági Elnökhöz fordul a TASZ a Btk-módosítás miatt

Február 18-án a parlament elfogadta a btk-módosítását. A 'gyalázkodás' nevű új tényállás a gyülöletbeszédet hivatott szankcionálni - a TASZ szerint alkotmányellenes módon. A TASZ ezért február 19-én a Köztársasági Elnöknek írt levelében azt kéri az államfőtől, hogy a törvény aláírása helyett, kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. Olvassa el a Köztársasági Elnöknek írott levelünket.