MEGHÍVÓ A MINŐSÍTETT ADATOK VÉDELMÉRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNYJAVASLATRÓL SZÓLÓ VITADÉLUTÁNRA

A Kormány 2008. szeptemberében terjesztette be a minősített adatok védelméről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés elé, amely az állam- és szolgálati titok kérdését szabályozná újra. Sajnálatos módon politikai okokból a jogalkotási folyamat megrekedt. A Közép-Európai Egyetem Média és Kommunikáció Kutató Központja és a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet ezért egy szakmai vitafórumot szervez, amelyen elsősorban a parlamenti pártok képviselői fejtik ki szakmai álláspontjukat a javaslat fontos, a közérdeklődés szempontjából is jelentős pontjairól. A kerekasztal-beszélgetésre 2009. január 6. napján, kedden kerül sor a Közép-Európai Egyetemen.

A nyilvános beszélgetésen mindkét részében először a meghívott frakciók képviselői vitatják meg a javaslat egy-egy kulcsfontosságú részét, aztán Haraszti Miklós, az EBESZ médiaszabadság biztosa, dr. Kerekes Zsuzsa, az Adatvédelmi Biztos Hivatalának főosztályvezetője, és civil szakértők is bekapcsolódnak a beszélgetésbe.
13:00 – 14:30
A Büntető Törvénykönyv (Btk.) kapcsolódó módosítása: Büntethető-e az államtitoksértés, ha a titkosításhoz fűződő közérdek nem erősebb a nyilvánossághoz fűződő közérdeknél?  E két közérdek mérlegelése a Btk. alkalmazásakor és a minősítési eljárásban.
14:30 - 15:00 Szünet
15:0O – 16:30
A minősítés felülvizsgálati rendszere – a titokká minősítés jogszerűségének bírói és ombudsmani felülvizsgálata
A beszélgetés résztvevői a parlamenti pártok részéről:
o       Balog Zoltán – Fidesz
o       Lukács Tamás - KDNP
o       Pető Iván – SZDSZ
o       Tóth Károly – MSZP
o       A Magyar Demokrata Fórum válaszát a meghívásra még várjuk.
A beszélgetést Molnár Péter, a Közép-Európai Egyetem Média és Kommunikáció Kutató Központjának szólásszabadságjog kutatója moderálja.
Helyszín: Közép-Európai Egyetem, Popper terem (1051 Budapest, Nádor u. 9.)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Semmisítse meg az Alkotmánybíróság az információszabadságot korlátozó szabályokat!

Ombudsmanhoz fordult a TASZ, a K-Monitor és a TI Magyarország az információszabadság korlátozása miatt.

Titkos alkotmány-tervezet?

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) július végén értesült arról, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) elkészítette az új alkotmány tervezetét. A TASZ közérdekű adatigényléssel fordult az IRM-hez, amely megtagadta a dokumentum ismertetését, így per indult Petrétei József ellen.

Pert nyert a TASZ a Médiahatóság ellen

Szalai Annamária levelét megírta, a nyilvánossággal azonban annak tartalmát már nem kívánta megosztani. A Fővárosi Törvényszék ma hozott ítéletében kötelezte a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot (NMHH) az elnök asszony által Thomas O. Melia részére a magyar médiaszabályozásról szóló tájékoztatást és jogértelmezést tartalmazó levelének a kiadására.