Meghívó az atomos perre

Több jogvédő és környezetvédő szervezet pert indított a paksi atomerőmű 2-es blokkjának újraindításához kapcsolódó közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt. A per első tárgyalása a héten lesz.

2004. szeptember 29-én jogvédő és környezetvédő szervezetek egy csoportja (Energia Klub, TASZ, Védegylet és öt további szervezet) beperelte az Országos Atomenergia Hivatalt amiatt, hogy az OAH megtagadta a paksi 2. blokk újraindításával kapcsolatos szakértői anyagok közreadását. A keresetet benyújtók szerint a dokumentumok megismerése a nyilvánosságra tartozik. Jogellenesnek tartják, hogy kérelmüket az OAH saját jogi álláspont kialakítása nélkül, pusztán a Paksi Atomerőmű tiltó levelére hivatkozva utasította el.


Az eljáró bíróság az ügy az első tárgyalását 2005. március 31-re tűzte ki , azaz a kereset benyújtásától számítva több mint fél évvel későbbre. A soronkívüli eljárásban rendkívüli hosszúnak számító határidő miatt a fenti szervezetek levelet írtak Lomnici Zoltánnak, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének. A levélre érdemi válasz ugyan nem érkezett, azonban a napokban Fővárosi Bíróság arról értesítette faxon a szervezeteket, hogy a tárgyalást több mint egy hónappal előrehozták, így a tárgyalásideje: 2005. február 25-én (péntek) 8 óra 30 perc
helye: Fővárosi Bíróság, Budapest V. Markó utca 27. III.em 317.

Kapcsolódó anyagok:

- Paks: per az Országos Atomenergia Hivatal ellen!!!

- Paksi per sajtó tájékoztató (2004 december)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fény derülhet a Daimler-­ügyre, pert nyert a K-­Monitor a TASZ segítségével

Első fokon pert nyert a K-­Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-­es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes­busz-beszerzés ügyében folytattak le. A K-­Monitor a TASZ jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Az informátor védelme

A TASZ és a K-Monitor közösen véleményezte a kormánynak a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvénytervezetét.