Megjelent a jogalkotás.hu jubileumi jelentése!

Egy éve lépett hatályba az Elektronikus információszabadságról szóló törvény, ám a minisztériumok jogkövetési hajlandósága nem látszik javulni.

A NOSZA egyesület által készített - immár kilencedik - jelentésből világosan kirajzolódik a Magyar Köztársaság minisztériumai által elkövetett törvénysértések növekvő tendenciája. Sajnálatos, hogy az utóbbi hónapokban többnyire törvénytisztelő magatartást tanúsító öt minisztérium (FVM, SzMM, OKM, ÖTM, KüM) is visszatért korábbi gyakorlatához. Így már csak három minisztérium (HM, KvVM, MEH) esetében beszélhetünk az Eitv.-vel összhangban álló működésről.

A jelentés minden alkalommal külön hangsúlyt fektet a véleményezési határidők alakulásának vizsgálatára is. A legutóbbi jelentés óta nem hogy javult volna, tovább romlott a helyzet: a 2006. november 1.-től 2007. január 8.-ig terjedő időszakban a gyorsított véleményezési eljárások aránya a korábbi 83,1%-ról 85,2%-ra emelkedett. A jelentés kiemeli, hogy a hosszabb határidőt engedélyező minisztériumokhoz lényegesen több vélemény érkezik, ezért mondhatjuk, hogy a véleményezés elmaradása korántsem az érdektelenségnek tudható be.

A két sereghajtó ezúttal is a Pénzügyminisztérium és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium lett, akik négy illetve három pontját is megszegték az Eitv.-nek.itt olvashatja a jelentést!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fény derülhet a Daimler-­ügyre, pert nyert a K-­Monitor a TASZ segítségével

Első fokon pert nyert a K-­Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-­es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes­busz-beszerzés ügyében folytattak le. A K-­Monitor a TASZ jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Az informátor védelme

A TASZ és a K-Monitor közösen véleményezte a kormánynak a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvénytervezetét.