Barion Pixel TASZ | Megjelent a jogalkotás.hu jubileumi jelentése!

Megjelent a jogalkotás.hu jubileumi jelentése!

Egy éve lépett hatályba az Elektronikus információszabadságról szóló törvény, ám a minisztériumok jogkövetési hajlandósága nem látszik javulni.

A NOSZA egyesület által készített – immár kilencedik – jelentésből világosan kirajzolódik a Magyar Köztársaság minisztériumai által elkövetett törvénysértések növekvő tendenciája. Sajnálatos, hogy az utóbbi hónapokban többnyire törvénytisztelő magatartást tanúsító öt minisztérium (FVM, SzMM, OKM, ÖTM, KüM) is visszatért korábbi gyakorlatához. Így már csak három minisztérium (HM, KvVM, MEH) esetében beszélhetünk az Eitv.-vel összhangban álló működésről.

A jelentés minden alkalommal külön hangsúlyt fektet a véleményezési határidők alakulásának vizsgálatára is. A legutóbbi jelentés óta nem hogy javult volna, tovább romlott a helyzet: a 2006. november 1.-től 2007. január 8.-ig terjedő időszakban a gyorsított véleményezési eljárások aránya a korábbi 83,1%-ról 85,2%-ra emelkedett. A jelentés kiemeli, hogy a hosszabb határidőt engedélyező minisztériumokhoz lényegesen több vélemény érkezik, ezért mondhatjuk, hogy a véleményezés elmaradása korántsem az érdektelenségnek tudható be.

A két sereghajtó ezúttal is a Pénzügyminisztérium és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium lett, akik négy illetve három pontját is megszegték az Eitv.-nek.

itt olvashatja a jelentést!

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.