Megjelent a negyedik elektronikus információszabadság jelentés

Elkészült a júliusi - számszerint negyedik - összehasonlítás az elektronikus információszabadság törvény alapján, amely már az új minisztériumok oldalait, illetve az Országgyűlés honlapját vizsgálja.

A Nonprofit Szektor Analízis folyamatosan figyelemmel kíséri a jogalkotás nyilvánosságát a minisztériumok honlapjain megjelenő információk, valamint az Elektronikus információ-szabadságról szóló 2005. évi XC. törvény alapján. Ez alkalommal a TASZ is részt vett a monitorozásban és a törvény 2006.január 1-től hatályos rendelkezéseinek érvényesülését vizsgálta az Országgyűlés bizottságainak honlapjain.


Fél év alatt jelentős javulást ért el a legtöbb minisztérium. Jelenleg egy, a már jogilag átalakult Oktatási Minisztérium honlapja felel meg teljesen az Eitv. előírásainak. Sajnálatosan ez már nem mondható el jogutód Oktatási és Kulturális Minisztérium összevont honlapjáról. A minisztériumokról további részleteket itt olvashat!


A parlamenti bizottságok a minisztériumoknál lényegesen jobb teljesítményt nyújtottak. Szinte mindegyik eleget tett, a 2002-2006-os ciklus 2006. január elseje utáni ülésein a rájuk háruló feladatoknak. Az országgyűlési bizottságokról további részleteket itt olvashat!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Ismételten a kormányhoz fordultunk a sávolyi döntés ügyében

A TASZ 2010. március 1-én kérte a Miniszterelnöki Hivatalt, hogy a sávolyi beruházással kapcsolatos kormányülés összefoglalóját, a beruházással kapcsolatos előterjesztéseket és az ülés vonatkozó hanganyagát hozza nyilvánosságra, mert véleményünk szerint ezek az adatok adhatnak magyarázatot arra a pikáns kérdésre, hogy a Pénzügyminisztérium kifejezett tiltakozása ellenére miért erőltette a Kormány a 35 milliárd forintos állami szerepvállalást. Nem kaptunk elfogadható választ, ezért újabb lépéseket teszünk.

Legfelsőbb Bíróság az állami tulajdonú gazdasági társaságok vezetői fizetésének nyilvánosságáról

A Legfelsőbb Bíróság ma hozott döntésével hatályban tartotta azt a jogerős ítéletet, amely az állami tulajdonú cégek vezetőinek javadalmazásával kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát rendelte el.

Egy nap – két információszabadság győzelem

2009. február 26-án a TASZ pert nyert a Legfőbb Ügyészség és a Fővárosi Parkolási Társulás ellen. Előbbi eljárás tárgya és tétje az akadályoktól mentes tudományos kutatás szabadsághoz fűződő alkotmányos alapjog volt. Utóbbi per „klasszikus” információszabadság ügy volt: a budapesti parkolási renddel kapcsolatos szerződések nyilvánosságával kapcsolatban hozott ítéletet a bíróság.
Olvassa el a tárgyalásokról szóló rövid összefoglalóinkat!