Megjelent a negyedik elektronikus információszabadság jelentés

Elkészült a júliusi - számszerint negyedik - összehasonlítás az elektronikus információszabadság törvény alapján, amely már az új minisztériumok oldalait, illetve az Országgyűlés honlapját vizsgálja.

A Nonprofit Szektor Analízis folyamatosan figyelemmel kíséri a jogalkotás nyilvánosságát a minisztériumok honlapjain megjelenő információk, valamint az Elektronikus információ-szabadságról szóló 2005. évi XC. törvény alapján. Ez alkalommal a TASZ is részt vett a monitorozásban és a törvény 2006.január 1-től hatályos rendelkezéseinek érvényesülését vizsgálta az Országgyűlés bizottságainak honlapjain.


Fél év alatt jelentős javulást ért el a legtöbb minisztérium. Jelenleg egy, a már jogilag átalakult Oktatási Minisztérium honlapja felel meg teljesen az Eitv. előírásainak. Sajnálatosan ez már nem mondható el jogutód Oktatási és Kulturális Minisztérium összevont honlapjáról. A minisztériumokról további részleteket itt olvashat!


A parlamenti bizottságok a minisztériumoknál lényegesen jobb teljesítményt nyújtottak. Szinte mindegyik eleget tett, a 2002-2006-os ciklus 2006. január elseje utáni ülésein a rájuk háruló feladatoknak. Az országgyűlési bizottságokról további részleteket itt olvashat!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Információszabadság ügyvédhálózatot épít a TASZ

Szeptember 28-a, vasárnap a „Right to know Day“, azaz az Információszabadság Nemzetközi Napja. A TASZ idén e napot új Információszabadság Ügyvédhálózatának elindításával ünnepli.

Véleményeztük az elektronikus információszabadság törvényt módosító javaslatot

Az Országgyűlés a jövő hét elején tárgyalja az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény módosítására vonatkozó törvényjavaslatot. Észrevételeinket levélben juttattuk el a képviselőkhöz.

Pályázati felhívás

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet új, induló programja pályázatot hirdet oknyomozó témájú cikkek megírására.