Megvédjük az emberek jogait, ha a kormány visszaél a ma elfogadott törvénnyel

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint az emberek jogaival foglalkozó szervezeteknek mindent meg kell tenniük azért, hogy a kormány kizárólag eredeti céljával összhangban élhessen azzal a példátlan felhatalmazással, amelyet a kétharmados parlamenti többség ma megszavazott számára. A szervezet szerint régóta nem tapasztalt egyetértés van abban, hogy a járvány hatásainak enyhítése érdekében gyors cselekvésre van szükség, ideértve azt is, hogy a kormány ebben a rendkívüli helyzetben rendeletekkel irányíthat. A ma elfogadott törvényt kritizálók nem ezt kérdőjelezik meg, nem a járvány elleni fellépést kívánják gyengíteni.

A törvény elfogadásával egyedül a kormány döntésén múlik, hogy a veszélyhelyzetben milyen rendeleteket hirdet ki és azok meddig maradnak érvényben. A TASZ egyetért azzal, hogy veszélyhelyzet idején, a járvány hatásainak enyhítése érdekében tett intézkedésekkel nincs idő kivárni a törvényalkotás szokott menetét. Azonban nem látja indokát annak, hogy az Országgyűlés ne dönthessen időről időre arról, szükséges-e még a különleges intézkedések fenntartása. A jogvédők szerint a törvény valós célja az, hogy a járvány elleni védekezés akadályozóiként lehessen beállítani azokat, akik szerint aggályos a kormánynak adott, tartalmi és időbeli korlátok nélküli felhatalmazás.

Mind az elmúlt évek tapasztalatai, mind pedig a kormánypárt politikusaitól és holdudvarától tapasztalható hangnem arra sarkallják a TASZ-t, hogy különös figyelemmel kísérje a törvény elfogadása után meghozott rendelkezéseket. A jogvédő szervezet már a veszélyhelyzet kezdetén megerősítette ingyenes jogsegélyszolgálatát, felületein folyamatosan nyújt jogi tájékoztatást a felmerülő kérdésekről, érintve mások mellett a szülők, munkavállalók, egészségügyi dolgozók jogait és kötelességeit a különleges helyzetben - részben pótolva ezzel az elmaradt állami tájékoztatást is.

„Bár veszélyhelyzetben az emberek jogai korlátozhatók, ekkor is fontos, hogy ez csak olyan mértékben történjen meg, ami a járvány elleni védekezést és következményeinek elhárítását szolgálja. A TASZ ezért a hiteles információk átadásán túl a polgárok jogainak védelmét szolgáló eljárásokat is megindítja, ha azt tapasztalja, hogy a kormány az elmúlt harminc évben példátlan mértékű felhatalmazással visszaélve önkényes intézkedéseket hoz ” – jelentette ki Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Aggasztó előjelek a kitagolás jövőjéről

Ma Magyarországon még mindig rengeteg, több mint 23,000 fogyatékossággal élő ember lakik nagylétszámú (50 vagy annál több férőhellyel rendelkező) bentlakásos szociális otthonban. Ezek az intézmények gyakran vidéki kistelepülések peremén, láthatatlan módon működnek. A lakók az intézet emberdaráló működésének kiszolgáltatva élik a mindennapjaikat. A napirendhez való folyamatos alkalmazkodás kényszere idővel a lakók személyiségének, képességeiknek a leépüléséhez vezet. Az önálló életvitel ezeken a helyeken nem több, mint illúzió. A mindennapi működés rugalmatlansága felülírja az egyéni szükségleteket, preferenciákat. A kormány feladata, hogy ezeket a nagylétszámú intézményeket bezárja. A kérdés, hogy miként zárja be, és helyettük milyen közösségi alapú szolgáltatásokat hoz létre.

Orosz mintára készült a magyar civiltörvény?

Sokan a magyar civil törvény mintájaként hivatkoznak az oroszországi „külföldi ügynök törvényre”. Nem is alaptalanul, hiszen a két törvény valóban sok hasonlóságot mutat egymással. Röviden összegeztük ezeket.

Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén IV.

Örömmel osztjuk meg veletek az International Network of Civil Liberties Organizations (INCLO) által megjelentetett Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén című hírlevél negyedik számát. Ebben a kiadványban az aktuális nemzetközi fejleményekről kívánunk hírt adni, köztük olyan bírósági ügyekről és jogalkotási lépésekről, amelyek a lelkiismereti szabadság vagy az egyenlő bánásmód területét, esetleg mindkettőt érintik.