Megvédjük az emberek jogait, ha a kormány visszaél a ma elfogadott törvénnyel

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint az emberek jogaival foglalkozó szervezeteknek mindent meg kell tenniük azért, hogy a kormány kizárólag eredeti céljával összhangban élhessen azzal a példátlan felhatalmazással, amelyet a kétharmados parlamenti többség ma megszavazott számára. A szervezet szerint régóta nem tapasztalt egyetértés van abban, hogy a járvány hatásainak enyhítése érdekében gyors cselekvésre van szükség, ideértve azt is, hogy a kormány ebben a rendkívüli helyzetben rendeletekkel irányíthat. A ma elfogadott törvényt kritizálók nem ezt kérdőjelezik meg, nem a járvány elleni fellépést kívánják gyengíteni.

A törvény elfogadásával egyedül a kormány döntésén múlik, hogy a veszélyhelyzetben milyen rendeleteket hirdet ki és azok meddig maradnak érvényben. A TASZ egyetért azzal, hogy veszélyhelyzet idején, a járvány hatásainak enyhítése érdekében tett intézkedésekkel nincs idő kivárni a törvényalkotás szokott menetét. Azonban nem látja indokát annak, hogy az Országgyűlés ne dönthessen időről időre arról, szükséges-e még a különleges intézkedések fenntartása. A jogvédők szerint a törvény valós célja az, hogy a járvány elleni védekezés akadályozóiként lehessen beállítani azokat, akik szerint aggályos a kormánynak adott, tartalmi és időbeli korlátok nélküli felhatalmazás.

Mind az elmúlt évek tapasztalatai, mind pedig a kormánypárt politikusaitól és holdudvarától tapasztalható hangnem arra sarkallják a TASZ-t, hogy különös figyelemmel kísérje a törvény elfogadása után meghozott rendelkezéseket. A jogvédő szervezet már a veszélyhelyzet kezdetén megerősítette ingyenes jogsegélyszolgálatát, felületein folyamatosan nyújt jogi tájékoztatást a felmerülő kérdésekről, érintve mások mellett a szülők, munkavállalók, egészségügyi dolgozók jogait és kötelességeit a különleges helyzetben - részben pótolva ezzel az elmaradt állami tájékoztatást is.

„Bár veszélyhelyzetben az emberek jogai korlátozhatók, ekkor is fontos, hogy ez csak olyan mértékben történjen meg, ami a járvány elleni védekezést és következményeinek elhárítását szolgálja. A TASZ ezért a hiteles információk átadásán túl a polgárok jogainak védelmét szolgáló eljárásokat is megindítja, ha azt tapasztalja, hogy a kormány az elmúlt harminc évben példátlan mértékű felhatalmazással visszaélve önkényes intézkedéseket hoz ” – jelentette ki Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Varga Zs. cinikus határozatai - A Kúria leendő elnöke alkotmánybíróként

Öt éve alkotmánybíró Varga Zs. András, akit a köztársasági elnök a Kúria elnökének jelölt. Nézetei, az alkotmányosságról és általában a jogról alkotott felfogása rajta hagyta a nyomát az Alkotmánybíróságon. A Kúria elnökévé választása előtt fontosnak érezzük, hogy felhívjuk a figyelmet alkotmánybírói ténykedésének néhány elemére.

A kormánnyal szemben, a magyar emberek mellett állt ki döntésével az Európai Parlament

Üdvözöljük az Európai Parlament döntését, amellyel ma kiállt a jogállamiság és egyben számos magyar polgár érdeke mellett is. Kiállt akkor, amikor komolyan vette a rendszerszintű problémákat, a demokratikus intézmények politikai érdeket követő elfoglalását. Nem Magyarországot és a magyar népet büntetik a döntéssel. A döntés a magyar kormánynak üzenet arról, hogy az erős választási felhatalmazás sem jelenti azt, hogy bármire felhatalmazást kaptak. A munka folytatódik, a jogállamisággal kapcsolatos problémák nem oldódnak meg holnapra. A TASZ tovább dolgozik azon, hogy Magyarország egy bátor és szabad országgá váljon, ahol mindenki képes boldogulni.

Strasbourgi bírójelölés: továbbra is tiltakoznak a civilek

Tizenöt magyar civil szervezet továbbra is elhibázottnak tartja a strasbourgi bírójelöltek jelölésének módját. A kormány teljes titokban választott ki három jelöltet a kontinens legfontosabb bíróságának magyar tisztségére. A kiválasztási folyamat önkényessége a jelölteket – alkalmasságuk megítélésétől függetlenül – mindenképpen támadhatóvá teszi. A tizenöt magyar civil szervezet ezért arra kéri az Európa Tanácsot: utasítsa el a magyar listát, hogy a magyar kormány kénytelen legyen tisztességes és nyilvános pályázatot kiírni.