Barion Pixel TASZ | Megvédjük az emberek jogait, ha a kormány visszaél a ma elfogadott törvénnyel

Megvédjük az emberek jogait, ha a kormány visszaél a ma elfogadott törvénnyel

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint az emberek jogaival foglalkozó szervezeteknek mindent meg kell tenniük azért, hogy a kormány kizárólag eredeti céljával összhangban élhessen azzal a példátlan felhatalmazással, amelyet a kétharmados parlamenti többség ma megszavazott számára. A szervezet szerint régóta nem tapasztalt egyetértés van abban, hogy a járvány hatásainak enyhítése érdekében gyors cselekvésre van szükség, ideértve azt is, hogy a kormány ebben a rendkívüli helyzetben rendeletekkel irányíthat. A ma elfogadott törvényt kritizálók nem ezt kérdőjelezik meg, nem a járvány elleni fellépést kívánják gyengíteni.

A törvény elfogadásával egyedül a kormány döntésén múlik, hogy a veszélyhelyzetben milyen rendeleteket hirdet ki és azok meddig maradnak érvényben. A TASZ egyetért azzal, hogy veszélyhelyzet idején, a járvány hatásainak enyhítése érdekében tett intézkedésekkel nincs idő kivárni a törvényalkotás szokott menetét. Azonban nem látja indokát annak, hogy az Országgyűlés ne dönthessen időről időre arról, szükséges-e még a különleges intézkedések fenntartása. A jogvédők szerint a törvény valós célja az, hogy a járvány elleni védekezés akadályozóiként lehessen beállítani azokat, akik szerint aggályos a kormánynak adott, tartalmi és időbeli korlátok nélküli felhatalmazás.

Mind az elmúlt évek tapasztalatai, mind pedig a kormánypárt politikusaitól és holdudvarától tapasztalható hangnem arra sarkallják a TASZ-t, hogy különös figyelemmel kísérje a törvény elfogadása után meghozott rendelkezéseket. A jogvédő szervezet már a veszélyhelyzet kezdetén megerősítette ingyenes jogsegélyszolgálatát, felületein folyamatosan nyújt jogi tájékoztatást a felmerülő kérdésekről, érintve mások mellett a szülők, munkavállalók, egészségügyi dolgozók jogait és kötelességeit a különleges helyzetben – részben pótolva ezzel az elmaradt állami tájékoztatást is.

„Bár veszélyhelyzetben az emberek jogai korlátozhatók, ekkor is fontos, hogy ez csak olyan mértékben történjen meg, ami a járvány elleni védekezést és következményeinek elhárítását szolgálja. A TASZ ezért a hiteles információk átadásán túl a polgárok jogainak védelmét szolgáló eljárásokat is megindítja, ha azt tapasztalja, hogy a kormány az elmúlt harminc évben példátlan mértékű felhatalmazással visszaélve önkényes intézkedéseket hoz ” – jelentette ki Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.