Milliárdos Microsoft-szerződéseket titkol a GKM és az IRM

2006 nyarán közérdekű adatigényléssel fordultunk az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz és a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz. Az adatigénylés a Microsofttal kötött többmilliárd forintos értékű szerződésekre vonatkozott.

A sajtóból értesültünk arról, hogy a GKM jogelődje, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a Tisztaszoftver Program keretében 2008. február 28-ig szóló licenc-megállapodást kötött a Microsofttal 2005 elején. Adatigénylésünk teljesítését a minisztérium megtagadta.


Ugyancsak a sajtóból tudtuk meg, hogy a Belügyminisztérium 2000-ben, valamint 2005-ben a Getronics Kft.-vel kötött szerződéseket Microsoft licencek tárgyában, ezeket szintén kikértük. A minisztérium válaszában a szerződések másolatát nem küldte meg, tájékoztatásuk pedig elég szűkszavú volt.Miután a minisztériumok megtagadták a szerződések megküldését, az Adatvédelmi Biztoshoz fordultunk. Az ombudsman 2007. július 30-án kelt állásfoglalásában aggályosnak tartja, hogy ezek a szerződések a közérdekű adatok nyilvánosságához fűződő alkotmányos jogot korlátozzák, érvényesülését ellehetetlenítik. A Biztos felhívta a tárcákat, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket az adatigénylés teljesítése és a szerződések megismerhetősége érdekében.


A TASZ-nak mindezidáig egyik minisztérium sem reagált.


Meglepve tapasztaljuk, hogy a minisztériumok semmibe veszik az ombudsman állásfoglalását és a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó törvényi rendelkezéseket, valamint aggályosnak tartjuk hogy ilyen hatalmas összegű közpénzekből kötött szerződések nyilvánosságát nem biztosítják. Nem értjük, hogy mi lehet a minisztériumok jogsértő magatartásának rejtélyes oka.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem titkolhatja az ELTE, hogy mennyit keresnek a HÖK-ös vezetők

A Fővárosi Törvényszék első fokon arra kötelezte az ELTE-t 2013. október 21-én, hogy adja ki, mennyi juttatás jár a hallgatói önkormányzat tisztségviselőinek. A különböző egyetemek hallgatói önkormányzataival kapcsolatban régóta hangoztatott kritika, hogy működésük - és leginkább pénzügyeik - átláthatatlanok. A bíróság ítéletének köszönhetően egy lépést tettünk afelé, hogy ez a helyzet legalább egy kicsit változzon.

Nyílt levél Navracsics Tibor miniszternek

Tisztelt Miniszter Úr!

Megdöbbenve értesültünk arról, hogy két kormánypárti képviselő – kivételes és sürgős tárgyalást indítványozva – benyújtotta a közérdekű adatok nyilvánosságához való jog jelentős korlátozásával fenyegető, T/10904. számú törvényjavaslatot. Engedje meg, hogy a javaslatban foglaltakkal kapcsolatos mély aggodalmunkat – mint az információszabadság iránt elkötelezett civil szervezetek vezetői – ezúton osszuk meg Önnel.

Hol pattog a labda? – Nyilvánosak a közpénzből fenntartott kosárlabda csapat szerződései

Közérdekű adatok azok a szerződések, amelyeket a Falco KC kosárlabda klubjától kért a Nyugat.hu hírportál. A Szombathelyi Törvényszék döntésének a jelentősége, hogy kimondta, hogy az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság közfeladatot lát el, ezért el kell számolnia a nyilvánosság felé a gazdálkodásáról.