Milliárdos Microsoft-szerződéseket titkol a GKM és az IRM

2006 nyarán közérdekű adatigényléssel fordultunk az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz és a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz. Az adatigénylés a Microsofttal kötött többmilliárd forintos értékű szerződésekre vonatkozott.

A sajtóból értesültünk arról, hogy a GKM jogelődje, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a Tisztaszoftver Program keretében 2008. február 28-ig szóló licenc-megállapodást kötött a Microsofttal 2005 elején. Adatigénylésünk teljesítését a minisztérium megtagadta.


Ugyancsak a sajtóból tudtuk meg, hogy a Belügyminisztérium 2000-ben, valamint 2005-ben a Getronics Kft.-vel kötött szerződéseket Microsoft licencek tárgyában, ezeket szintén kikértük. A minisztérium válaszában a szerződések másolatát nem küldte meg, tájékoztatásuk pedig elég szűkszavú volt.Miután a minisztériumok megtagadták a szerződések megküldését, az Adatvédelmi Biztoshoz fordultunk. Az ombudsman 2007. július 30-án kelt állásfoglalásában aggályosnak tartja, hogy ezek a szerződések a közérdekű adatok nyilvánosságához fűződő alkotmányos jogot korlátozzák, érvényesülését ellehetetlenítik. A Biztos felhívta a tárcákat, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket az adatigénylés teljesítése és a szerződések megismerhetősége érdekében.


A TASZ-nak mindezidáig egyik minisztérium sem reagált.


Meglepve tapasztaljuk, hogy a minisztériumok semmibe veszik az ombudsman állásfoglalását és a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó törvényi rendelkezéseket, valamint aggályosnak tartjuk hogy ilyen hatalmas összegű közpénzekből kötött szerződések nyilvánosságát nem biztosítják. Nem értjük, hogy mi lehet a minisztériumok jogsértő magatartásának rejtélyes oka.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.

A bíróság kezében a trafikpályázatok nyilvánossága

Hat szervezet – a TASZ jogi képviseletével - közérdekű adatok kiadása iránti pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafik-pályázatok nyilvánossága érdekében.