Barion Pixel TASZ | Milliárdos Microsoft-szerződéseket titkol a GKM és az IRM

Milliárdos Microsoft-szerződéseket titkol a GKM és az IRM

2006 nyarán közérdekű adatigényléssel fordultunk az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz és a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz. Az adatigénylés a Microsofttal kötött többmilliárd forintos értékű szerződésekre vonatkozott.

A sajtóból értesültünk arról, hogy a GKM jogelődje, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a Tisztaszoftver Program keretében 2008. február 28-ig szóló licenc-megállapodást kötött a Microsofttal 2005 elején. Adatigénylésünk teljesítését a minisztérium megtagadta.

Ugyancsak a sajtóból tudtuk meg, hogy a Belügyminisztérium 2000-ben, valamint 2005-ben a Getronics Kft.-vel kötött szerződéseket Microsoft licencek tárgyában, ezeket szintén kikértük. A minisztérium válaszában a szerződések másolatát nem küldte meg, tájékoztatásuk pedig elég szűkszavú volt.

Miután a minisztériumok megtagadták a szerződések megküldését, az Adatvédelmi Biztoshoz fordultunk. Az ombudsman 2007. július 30-án kelt állásfoglalásában aggályosnak tartja, hogy ezek a szerződések a közérdekű adatok nyilvánosságához fűződő alkotmányos jogot korlátozzák, érvényesülését ellehetetlenítik. A Biztos felhívta a tárcákat, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket az adatigénylés teljesítése és a szerződések megismerhetősége érdekében.

A TASZ-nak mindezidáig egyik minisztérium sem reagált.

Meglepve tapasztaljuk, hogy a minisztériumok semmibe veszik az ombudsman állásfoglalását és a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó törvényi rendelkezéseket, valamint aggályosnak tartjuk hogy ilyen hatalmas összegű közpénzekből kötött szerződések nyilvánosságát nem biztosítják. Nem értjük, hogy mi lehet a minisztériumok jogsértő magatartásának rejtélyes oka.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.