Nem kérünk az internetadóból!

Kevesebb mint egy hét alatt a magyar közélet egyik központi kérdésévé vált a használat alapján fizetendő internetadó terve. A TASZ fontosnak tartja kinyilvánítani, hogy az internethasználat megadóztatása a szabadságjogokat hogyan érinti.

A jelenlegi tervek szerint az új adó a magánszemélyek előfizetései esetében legfeljebb 700 forint, a gazdálkodó szervezetek előfizetései tekintetében pedig legfeljebb 5000 forint adóterhet jelentene. Amennyiben a szolgáltatók az őket terhelő adót áremeléssel kompenzálják, a szolgáltatás megemelt díját az általános forgalmi adó összege is növelni fogja.

A TASZ szerint ez a közteher a polgárok információhoz jutását, szólásszabadságát és magánszféráját egyaránt sérti, esélyegyenlőségüket pedig aláássa.

Az internet ma a legfontosabb kommunikációs eszköz a legtöbbünk számára. Jelentős részben ezen keresztül tartunk kapcsolatot munkatársainkkal, hivatalokkal és barátainkkal is. Mindazok, akik – technikai vagy egzisztenciális okból – nem férnek hozzá az internethez, jelentős hátrányt szenvednek mind a magánviszonyaikban, mind a közéletben. Az információhiány kiszolgáltatottá teszi őket és megakadályozza abban, hogy a szűkebb vagy tágabb közösség őket érintő életében részt vegyenek, és képtelenné teszi őket arra, hogy az őket érintő intézkedések felett bármilyen kontrollt gyakoroljanak.  Magyarországon elképesztő méreteket ölt az elszegényedés. Ez ellen az internet eszközeivel is fel kell lépni: a leszakadó társadalmi csoportok integrációjának egyik fontos eszköze, a megfelelő oktatáshoz illetve a távmunkához is elengedhetetlen az internethasználat.

Éppen ezért az internethez való hozzáférés egzisztenciális akadályait csökkenteni kell.

Az internetadó rossz hatással lenne a polgárok közéleti aktivitására, az információhoz jutás, az információ terjesztése és a közéleti kérdések megvitatása is csorbát szenvedne, de legalább ennyire fontos, hogy az új adó a polgárok magánéletét is háborgatná. A magáncélú kapcsolattartás és szórakozás gátját jelenti egy ilyen teher bevezetése.  Az internet használatától eltántorító adónemmel az állam ezekbe a viszonyokba is illetéktelenül beavatkozik.

A TASZ szerint az internetadó tervét vissza kell vonni, amíg ez nem történik meg, kérjük mindazokat, akik számára a szabadság és az egyenlőség fenti értékei fontosak, hogy tiltakozzanak a bevezetése ellen.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az Elios-ügy miatt beperelte az Európai Bizottságot a TASZ és az Eleven Gyál

Nem adja ki az Európai Bizottság az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) jelentését az Elios-ügyről, ezért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által képviselt Eleven Gyál civil csoport beperelte a Bizottságot.

Lobbitörvényt most!

Irritálja, ha láthatatlan és elszámoltathatatlan gazdasági érdekérvényesítők szabályozzák az életét? Szeretné, ha nyilvános lenne, hogy a politikusokat kik és milyen érvekkel győzködik? Ne csak négyévente szóljon bele az ország életébe: legyen aktív polgár, és kérje a kormányt a lobbizás szabályozására!

Lobbitörvényt most! - sajtóközlemény

Az érdekérvényesítést a korrupciótól, a demokratikus jogalkotást az önkényes törvénygyártól egy erős lobbitörvény választja el. Ha tenni szeretne a demokratikus jogalkotás védelméért és a lobbizás átlátható és számonkérhető szabályozásáért, küldjön levelet Navracsics Tibor miniszternek, és kérje a kormányt, hogy alkosson lobbitörvényt!