Nem sértett szabályt, mégis megbírságolta a rendőrség az antifasiszta tüntetés szervezőjét

Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy februári budapesti antifasiszta demonstráció szervezőjét, akinek a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyújtott segítséget. A bíróság felmentette.

A TASZ ügyfele a „kitörésnapi megemlékezésnek” nevezett demonstráció ellen tiltakozva szervezett tüntetést 2020. február 8-án a Városmajor parkba. A szabályosan bejelentett gyűlést a rendőrség a helyszínen biztosította. A beszédek elhangzása után a résztvevők elindultak a Városmajor park másik oldalán tartott szélsőjobboldali rendezvény irányába, és csak később tértek vissza az eredeti helyszínre. Erre hivatkozva a rendőrség szabálysértési eljárás alá vonta, és 120 ezer forint bírsággal sújtotta a tüntetés szervezőjét gyülekezési joggal való visszaélés miatt.

A rendőrség szerint a szervező a bejelentéshez képest más helyszínre és útvonalra szervezte a gyűlést, illetve arra hívta fel a résztvevőket, hogy térjenek el a bejelentett helyszíntől és útvonaltól. Ezt az állítást azonban a rendőrség a bíróságon még csak valószínűsíteni sem tudta, nemhogy bizonyítani. Nem vitatta, hogy a szervező a gyűlés kezdetén egyértelműen felhívta a résztvevők figyelmét, hogy hol van a tiltakozás pontos helyszíne, és nem tudta cáfolni, hogy a résztvevők spontán módon, maguktól hagyták el a helyszínt.

A szervező a TASZ segítségével szabálysértési kifogással élt. A szervezet álláspontja szerint magatartása törvényes volt, a rendőrség semmivel nem támasztotta alá, hogy szabálysértést követett el. A bíróság mindenben osztotta ezt az álláspontot, megszüntette a szabálysértési eljárást és felmentette a szervezőt a szabálysértési felelősség alól.

A tiltakozáshoz való jog gyakorlását, a tüntetések szervezését – a nemzetközileg elfogadott emberi jogi elvekkel összhangban – a rendőrségnek inkább elősegítenie, mint büntetni kellene. Ez a bejelentéshez képest váratlan, spontán tüntetői magatartásokra is vonatkozik. „A szabálysértési tényállások nem arra valók, hogy a rendőrség az önkényes alkalmazásukkal elijessze az embereket a tüntetések szervezésétől és a spontán tiltakozó akcióktól. A szabálysértési felelősség nem játék, csak kétséget kizáró bizonyítékok alapján állapítható meg. Csak így garantálható, hogy a tiltakozó polgárok komolyan vegyék” – mondta Hegyi Szabolcs, a TASZ Politikai Szabadságjogok Projektjének munkatársa.

A TASZ ügyfelét az eljárásban dr. Bodrogi Bea ügyvéd képviselte.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Akkor sem bírságolható meg egy spontán tüntető, ha lelép a járdáról

Három ügyben is megszüntette a bíróság diáktüntető ügyfeleink ellen folyó szabálysértési eljárást. A rendőrség eredetileg azért büntette meg a tüntetőket, mert még 2018 márciusában egy bejelentett tüntetés után továbbvonultak a tömeggel, és eközben az úttestre léptek. A rendőrség szerint ezzel megsértették a KRESZ szabályait, amiért 30 000 Ft szabálysértési bírságot kellett volna fizetniük.

Az alapvető jogok biztosa is kimondta, hogy az állami rendezvényeket magáncégek helyett a rendőrségnek kell biztosítania

Az alapvető jogok biztosának jelentése az október 23-i állami rendezvény biztosításáról, és az ott esett jogsértések megítéléséről teljes mértékben alátámasztja álláspontunkat: az állami rendezvény mindenkié, az államnak mindenki véleményét a tartalmától függetlenül biztosítania kell, és az állami rendezvények biztosítási feladatait, ha alapvető jogok érintettek, nem szervezheti ki magáncégeknek.

Több technót a rendőrségre!

A Több technót a Parlamentbe! nevű rendezvény nem először került megrendezésre, május 29-én már hatodik alkalommal adtak hangot követeléseiknek a résztvevők. A rendőrség tudomásul vette a rendezvény bejelentését – s bár ezzel sikerült a tüzet eloltania, addigra már megégette magát. A tudomásul vételre ugyanis már azután került sor, hogy a korábban tett bejelentést nem vette komolyan, mire a szervezők a TASZ segítségével bírósághoz fordultak (és új bejelentést tettek). A rendőrség későn kapott észbe: hiába vette tudomásul az új bejelentést, a bírósági eljárás elindult, és hiába kezdett el érvelni, a bíróság ellenük ítélt. Tanulságos történet következik a hányaveti hatósági jogalkalmazásról.