Barion Pixel TASZ | Nem sértett szabályt, mégis megbírságolta a rendőrség az antifasiszta tüntetés szervezőjét

Nem sértett szabályt, mégis megbírságolta a rendőrség az antifasiszta tüntetés szervezőjét

Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy februári budapesti antifasiszta demonstráció szervezőjét, akinek a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyújtott segítséget. A bíróság felmentette.

A TASZ ügyfele a „kitörésnapi megemlékezésnek” nevezett demonstráció ellen tiltakozva szervezett tüntetést 2020. február 8-án a Városmajor parkba. A szabályosan bejelentett gyűlést a rendőrség a helyszínen biztosította. A beszédek elhangzása után a résztvevők elindultak a Városmajor park másik oldalán tartott szélsőjobboldali rendezvény irányába, és csak később tértek vissza az eredeti helyszínre. Erre hivatkozva a rendőrség szabálysértési eljárás alá vonta, és 120 ezer forint bírsággal sújtotta a tüntetés szervezőjét gyülekezési joggal való visszaélés miatt.

A rendőrség szerint a szervező a bejelentéshez képest más helyszínre és útvonalra szervezte a gyűlést, illetve arra hívta fel a résztvevőket, hogy térjenek el a bejelentett helyszíntől és útvonaltól. Ezt az állítást azonban a rendőrség a bíróságon még csak valószínűsíteni sem tudta, nemhogy bizonyítani. Nem vitatta, hogy a szervező a gyűlés kezdetén egyértelműen felhívta a résztvevők figyelmét, hogy hol van a tiltakozás pontos helyszíne, és nem tudta cáfolni, hogy a résztvevők spontán módon, maguktól hagyták el a helyszínt.

A szervező a TASZ segítségével szabálysértési kifogással élt. A szervezet álláspontja szerint magatartása törvényes volt, a rendőrség semmivel nem támasztotta alá, hogy szabálysértést követett el. A bíróság mindenben osztotta ezt az álláspontot, megszüntette a szabálysértési eljárást és felmentette a szervezőt a szabálysértési felelősség alól.

A tiltakozáshoz való jog gyakorlását, a tüntetések szervezését – a nemzetközileg elfogadott emberi jogi elvekkel összhangban – a rendőrségnek inkább elősegítenie, mint büntetni kellene. Ez a bejelentéshez képest váratlan, spontán tüntetői magatartásokra is vonatkozik. „A szabálysértési tényállások nem arra valók, hogy a rendőrség az önkényes alkalmazásukkal elijessze az embereket a tüntetések szervezésétől és a spontán tiltakozó akcióktól. A szabálysértési felelősség nem játék, csak kétséget kizáró bizonyítékok alapján állapítható meg. Csak így garantálható, hogy a tiltakozó polgárok komolyan vegyék” – mondta Hegyi Szabolcs, a TASZ Politikai Szabadságjogok Projektjének munkatársa.

A TASZ ügyfelét az eljárásban dr. Bodrogi Bea ügyvéd képviselte.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.