Barion Pixel TASZ | Nem utasíthatják ki a karantén megszegésével meggyanúsított iráni diákot

Nem utasíthatják ki a karantén megszegésével meggyanúsított iráni diákot

Nem követtek el bűncselekményt azok az általunk képviselt iráni gyógyszerészhallgatók, akiket azzal gyanúsítottak, hogy megszegték a koronavírus-gyanú miatti járványügyi zárlatot, mégis az ellenük indított büntetőeljárásra hivatkozva utasítaná ki egyiküket az idegenrendészeti hatóság Magyarországról. A kiutasítási határozat ellen közigazgatási pert indítottunk.

A két iráni lány tíz éve él Magyarországon, középiskolába is hazánkban jártak. Jelenleg a Semmelweis Egyetemen tanulnak. Március 6-án kellett karanténba vonulniuk, mert kapcsolatban álltak két iráni orvoshallgatóval, akiknél kimutatták a koronavírus-fertőzést. Ügyfeleink később negatív teszttel hagyták el a karantén helyszínéül kijelölt kórházat, de utóbb büntetőeljárás indult mindkettejük ellen azzal egy időben, hogy a kormány a bevándorlókkal szembeni gyűlöletkeltéssel összhangban iráni orvos- és gyógyszerészhallgatókat tett meg bűnbaknak a járvány terjesztéséért.

A rendőrség azzal gyanúsította meg ügyfeleinket, hogy március 7-én este a számukra kijelölt kórtermet elhagyták, oda az ápolók felszólítása ellenére sem tértek vissza, ezzel pedig járványügyi szabályszegés vétségét követték el. A két lány képviseletében a gyanúsítás ellen is panasszal éltünk, annak megalapozatlansága miatt.

Egyrészt a rendőrség semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá, hogy ügyfeleink indokolatlanul elhagyták volna a kórtermet és azt sem fejtette ki, hogy ki és mikor utasította őket a visszatérésre. Másrészt a gyanúsítás azon alapult, hogy megsértették a járványügyi zárlatot elrendelő határozatot, ezt azonban csak magyar nyelven közölték velük, ami nem szabályszerű, azt úgy kell tekinteni, mintha nem is közölték volna. Ráadásul a határozatban nincs szó kórteremről, csak a kórházi részleg elhagyását tiltotta meg, amit két hétig nem is hagytak el.

Ügyfeleink azt állítják, hogy mindössze kétszer hagyták el a kórtermet, egyszer akkor, amikor erre a nővértől utasítást kaptak, mert az idegenrendészeti hatóság munkatársa tájékoztatót tartott a folyosón a kórházban lévő külföldieknek, másodszor pedig akkor, amikor másik kórterembe helyezték át őket.

Az ügyészség május 20-i határozatával megszüntette a büntetőeljárást azon az alapon, hogy a május 7-től hatályos 81/2020 (IV. 1.) Kormány rendelet szerint nem bűncselekmény, hanem szabálysértés, ha valaki megszegi a koronavírus-fertőzés, vagy annak gyanúja miatt elrendelt járványügyi zárlat szabályait, a Büntető törvénykönyv értelmében pedig a cselekmény elbírálásakor hatályban lévő szabályt kell alkalmazni.

Az idegenrendészeti hatóság viszont már április 24-i határozatával kiutasította az egyik iráni lányt az országból és három évi beutazási és tartózkodási tilalmat rendelt el vele szemben bűncselekmény elkövetésének gyanújára alapozva. Ám azután, hogy a büntetőeljárást megszüntették, ez a gyanú már nem állhat fenn. A jogszabálysértésektől hemzsegő kiutasítási határozattal szemben keresetet adtunk be a Fővárosi Törvényszékre, amit a napokban fognak elbírálni.

Az iráni ikerpárt az eljárásban dr. Nehéz-Posony Kata és dr. Hüttl Tivadar, a TASZ ügyvédjei képviselték.

„Nyilvánvaló, hogy az ügyfeleinkkel szemben teljesen megalapozatlanul indult büntetőeljárás. Emiatt az idegenrendészeti eljárás során is visszaélésszerű jogalkalmazás történt. A bíróságnak meg kell semmisíteni a kiutasító határozatot, mert az ügyészség által deklaráltan nem történt bűncselekmény” – mondta az ügyről Hüttl Tivadar.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.