Nemzetközi állásfoglalás Hossam Baghat azonnali szabadon engedéséért

November 5-én Hossam Bahgat, újságíró és az Egyptian Initiative for Personal Rights emberi jogi csoport alapítója, idézést kapott a katonai titkos szolgálattól.

Vasárnap reggel elment a szolgálat központjába, ahol jogi képviselő nélkül vallatták órákig. Tegnap a katonai ügyészség elrendelte az őrizetbe vételét 4 napra. Azt nem lehet tudni, hogy hol tartják fogva.

Az ördögi bűncselekmény, amiért megbüntetik? Hossam oknyomozó cikkeket publikált az október 13-i beszámolóval kapcsolatban, ami 26 tiszt katonai tárgyalásáról szólt. A tárgyalást azért tartották, mert a katonák állítólag a rendszer megváltoztatására szövetkeztek. A vádakról úgy tudni, hogy egyrészt “hamis információ a közrend és a közérdek megsértése érdekében való tudatos terjesztéséről”, valamint “hamis hírek rosszhiszemű, a közrendre előreláthatólag veszélyes publikálásáról” szólnak. Fontos megjegyezni, hogy Hossam oknyomozó cikke nagymértékben a hivatalos, katonai bírósági dokumentumokra támaszkodott. A vádak valójában nem mások mint az egyiptomi hatalom újabb próbálkozása a szabad véleménynyilvánítás elfojtására és a független média elnyomására – amelyek a szabad társadalmak alapkövei.

Hossam Bahgatot azonnal, vádemelés nélkül szabadon kell engedni. Azt kérjük a kormányainktól, hogy ők is használják diplomáciai erejüket és kérjék Hossam szabadon bocsátását az egyiptomi hatóságoktól.

Az INCLO-ról: az International Network of Civil Liberties Organizations olyan jogvédő szervezetek hálózata, amelyek többek között a lelkiismereti szabadság és az egyenlő bánásmód területén végzik tevékenységüket. Az INCLO tagjai a következők: American Civil Liberties Union, Canadian Civil Liberties Association, Centro de Estudios Legales y Sociales (Argentína), Társaság a Szabadságjogokért, Irish Council for Civil Liberties, Human Rights Law Network (India), Kenyan Human Rights Commission, Legal Resources Centre (Dél-Afrika), Liberty (Egyesült Királyság).