Nyilatkozat a fővárosi hétfői lövöldözésről

A Társaság a Szabadságjogokért megdöbbenésének ad hangot a 2005.09.05-én, hétfőn a fővárosban lefolytatott rendőri akcióval kapcsolatban.

Amint az a rendőrségi közleményből, és az MTI által korábban kiadott anyagból (Autós üldözés a fővárosban, 2005. szeptember 6. 06:57) is kiderül, a Budapest II. és III. kerületében lefolytatott üldözéses akció során az eljáró rendőrök két alkalommal is használták fegyverüket. Az első alkalommal akkor, amikor a feltartóztatni kívánt jármű vezetője megpróbálta a rendőröket elütni - ebben az esetben a lőfegyverhasználat jogszerű volt.

 A TASZ álláspontja szerint azonban az a fegyverhasználat, melyre további autós üldözés után került sor, súlyosan jogszabálysértő volt. Második alkalommal ugyanis a rendőrök akkor adtak le célzott lövéseket – melyek az egyik őrizetbe vett személyt súlyosan megsebesítették – amikor az elkövetők menekülni próbáltak. A TASZ felhívja a rendőrség és a nyilvánosság figyelmét arra, hogy ellentétben az amerikai filmekkel, a hatályos magyar törvények ilyen esetben nem adnak lehetőséget a lőfegyverhasználatra. A rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény nagyon pontosan szabályozza, mikor használhat egy rendőr fegyvert, és a vagyon elleni bűncselekmény feltételezett elkövetőjének elfogása nem tartozik ebbe a körbe. A jogszabályok arra valók, hogy betartsák őket – és ez különösen igaz a rend őreinek esetleges fegyverhasználatára vonatkozó törvényekre. Jogállamban a rendőrök nem használhatják fegyverüket akkor, ha erre a törvény nem biztosít kifejezett lehetőséget!

 Érdekes vonatkozása az ügynek, hogy a rendőrség az elsőnek kiadott sajtóközleményét, amelyből az derült ki, hogy célzott lövéseket adtak le a menekülőkre, a délután folyamán mindenféle jelzés nélkül lecserélte a honlapján. Az új szövegben már az áll, hogy „az egyik rendőr üldözés közben megbotlott, a jobb térdére és a fegyvert tartó jobb kezére esett. Ennek következtében egy vétlen lövés dördült el, mely eltalálta D.B.-t aki életveszélyes sérülést szenvedett”.

Nem értjük, hogy ha tényleg megbotlott a rendőr és úgy sült el a pisztolya, akkor miért nem ezt közölte eredetileg a BRFK. A megbotlásos verzió továbbá felveti azt a kérdést is, hogy valóban tudnak-e bánni a rendőrök a fegyverükkel, mert különösen aggasztó, hogy egy uszoda közelében, ahol sokan, köztük gyerekek is megfordulnak, ott a rendőrök véletlenül lelőnek valakit. Az amerikai filmekből nemcsak az a helyzet lehet ismerős, amikor a menekülő bűnöző után lő a rendőr, hanem az is, amikor véletlenül eltalál a közelben egy vétlen gyereket.

 A III. kerületi rendőrkapitányság példátlan gyorsasággal kivizsgálta a történteket és "jogszerűtlenséget elsődlegesen nem állapított meg" - mondta az index.hu hírportálnak a Budapesti rendőr-főkapitányság sajtósa. A TASZ őszintén örül ennek, azonban annak érdekében, hogy az elfogultság árnyéka se vetülhessen a tényfeltáró vizsgálatra elengedhetetlennek tartjuk, hogy a Belügyminisztérium és az Ügyészség igazságügyi szakértők bevonásával vizsgálja ki az ügyet.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Jól döntött az uszításról a bíróság

A Pesti Központi Kerületi Bíróság mai határozatával bűnösnek mondta ki Polgár „Tomcat” Tamást közösség elleni izgatás elkövetése miatt, és egy év két hónap szabadságvesztésre ítélte, aminek végrehajtását öt évre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős, de megfelelő pályára állíthatja a hazai szólásszabadság-ítélkezést.

Jogerős a túlérzékeny polgármester keresetének elutasítása

Nem a bíróság feladata, hogy „kulturált” véleménynyilvánításra szoktassa a polgárokat, egy közlést nem a túlérzékeny felperes, hanem az átlagolvasó szemszögéből kell megítélnie. A bíróságnak akkor kell közbelépnie, ha a vélemény jogot sért. A perben az alperest a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje képviselte.

A TASZ álláspontja az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásáról

A TASZ álláspontja szerint az Alkotmányt és az Alkotmánybíróság tagjainak választási rendjét módosító törvényjavaslat a demokrácia egyik legfontosabb alapelemét, az Országgyűlés kontrollját képező Alkotmánybíróság függetlenségét semmisítené meg.