Barion Pixel TASZ | Nyilatkozat a fővárosi hétfői lövöldözésről

Nyilatkozat a fővárosi hétfői lövöldözésről

A Társaság a Szabadságjogokért megdöbbenésének ad hangot a 2005.09.05-én, hétfőn a fővárosban lefolytatott rendőri akcióval kapcsolatban.

Amint az a rendőrségi közleményből, és az MTI által korábban kiadott anyagból (Autós üldözés a fővárosban, 2005. szeptember 6. 06:57) is kiderül, a Budapest II. és III. kerületében lefolytatott üldözéses akció során az eljáró rendőrök két alkalommal is használták fegyverüket. Az első alkalommal akkor, amikor a feltartóztatni kívánt jármű vezetője megpróbálta a rendőröket elütni – ebben az esetben a lőfegyverhasználat jogszerű volt.

 A TASZ álláspontja szerint azonban az a fegyverhasználat, melyre további autós üldözés után került sor, súlyosan jogszabálysértő volt. Második alkalommal ugyanis a rendőrök akkor adtak le célzott lövéseket – melyek az egyik őrizetbe vett személyt súlyosan megsebesítették – amikor az elkövetők menekülni próbáltak. A TASZ felhívja a rendőrség és a nyilvánosság figyelmét arra, hogy ellentétben az amerikai filmekkel, a hatályos magyar törvények ilyen esetben nem adnak lehetőséget a lőfegyverhasználatra. A rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény nagyon pontosan szabályozza, mikor használhat egy rendőr fegyvert, és a vagyon elleni bűncselekmény feltételezett elkövetőjének elfogása nem tartozik ebbe a körbe. A jogszabályok arra valók, hogy betartsák őket – és ez különösen igaz a rend őreinek esetleges fegyverhasználatára vonatkozó törvényekre. Jogállamban a rendőrök nem használhatják fegyverüket akkor, ha erre a törvény nem biztosít kifejezett lehetőséget!

 Érdekes vonatkozása az ügynek, hogy a rendőrség az elsőnek kiadott sajtóközleményét, amelyből az derült ki, hogy célzott lövéseket adtak le a menekülőkre, a délután folyamán mindenféle jelzés nélkül lecserélte a honlapján. Az új szövegben már az áll, hogy „az egyik rendőr üldözés közben megbotlott, a jobb térdére és a fegyvert tartó jobb kezére esett. Ennek következtében egy vétlen lövés dördült el, mely eltalálta D.B.-t aki életveszélyes sérülést szenvedett”.

Nem értjük, hogy ha tényleg megbotlott a rendőr és úgy sült el a pisztolya, akkor miért nem ezt közölte eredetileg a BRFK. A megbotlásos verzió továbbá felveti azt a kérdést is, hogy valóban tudnak-e bánni a rendőrök a fegyverükkel, mert különösen aggasztó, hogy egy uszoda közelében, ahol sokan, köztük gyerekek is megfordulnak, ott a rendőrök véletlenül lelőnek valakit. Az amerikai filmekből nemcsak az a helyzet lehet ismerős, amikor a menekülő bűnöző után lő a rendőr, hanem az is, amikor véletlenül eltalál a közelben egy vétlen gyereket.

 A III. kerületi rendőrkapitányság példátlan gyorsasággal kivizsgálta a történteket és "jogszerűtlenséget elsődlegesen nem állapított meg" – mondta az index.hu hírportálnak a Budapesti rendőr-főkapitányság sajtósa. A TASZ őszintén örül ennek, azonban annak érdekében, hogy az elfogultság árnyéka se vetülhessen a tényfeltáró vizsgálatra elengedhetetlennek tartjuk, hogy a Belügyminisztérium és az Ügyészség igazságügyi szakértők bevonásával vizsgálja ki az ügyet.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.