Nyílt levél az Országos Rendőrfőkapitánynak

Kötelességünknek érezzük, hogy felhívjuk a figyelmét azokra a jelenségekre, amelyek súlyos bűncselekmények elkövetésének veszélyét hordozzák magukban.

Úgy látjuk, hogy az utóbbi időben a hazai közhangulat jelentős mértékben radikalizálódott, ismét fogékonnyá vált az erőszakra és az erőszak elfogadására, miközben a politikai és nem politikai közszereplők ahelyett, hogy e közhangulatot csillapítanák, inkább további gyűlöletet szítanak.  A TASZ szerint az ilyen közhangulat nem hagyható figyelmen kívül akkor, amikor egyes bűncselekmények, különösen az közösség elleni uszítás vagy a közösség tagja elleni erőszak elkövetésének vagy elkövetése veszélyének megítélésében kell a rendőrségnek döntenie. Különösen az olyan veszélyeztető, az erőszak tényleges bekövetkezését nem igénylő bűncselekmény, mint az uszítás megvalósulásának egyértelmű ténybeli feltétele az a közeg, melyben az erőszakos cselekményekre vonatkozó megnyilvánulások termékeny talajra találnak. A TASZ a demokratikus jogállam és az emberi jogok iránti elkötelezettségtől vezérelve az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

A teljes levelet itt olvashatjátok.