Nyilvánosak a Szegedi Jazz Napok adatai

A Szegedi Jazz Napok szervezéséhez nyújtott támogatások pénzügyi elszámolásainak kiadására kötelezte a Tisza-parti város önkormányzatát jogerős ítéletében kedden a Csongrád Megyei Bíróság. Az adatkérőt a másodfokú eljárásban dr. Bodnár Beáta, a TASZ ügyvédhálózatának együttműködő ügyvédje képviselte.
                                                                   
Szerdahelyi Zoltán felperes - aki néhány esztendővel korábban maga szervezte a fesztivált - azért kezdeményezte az eljárást, hogy mint közérdekű adatot megismerhesse a kulturális rendezvény megszervezéshez 2005 és 2007 között nyújtott önkormányzati támogatások részleteit.

Bodnár Beáta perbeszédében kifejtette: az adatvédelmi törvény alapján közérdekű adatnak minősülnek azok a pénzügyi elszámolások, amelyeket az államháztartás valamely alrendszerével szerződéses kapcsolatba lépő cég készít az adott szerződés teljesítésével kapcsolatban.

Az önkormányzat jogi képviselőjének álláspontja szerint a város nem közvetlenül fizetett ki közpénzeket a rendezvény megszervezése során, hanem a támogatott közbeiktatásával, ezért az, hogy a fesztiválszervező pontosan mire fordította ezt az összeget, üzleti titoknak minősül.

Komáromi Zoltán tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során elmondta: kezdetben az alperes önkormányzat arra hivatkozott, hogy nem léteznek a kért bizonylatok és pénzügyi beszámolók, ez az állítás azonban a tárgyaláson megdőlt.

A bíróság jogerős ítéletében elrendelte a tételes pénzügyi elszámolások átadását, oly módon, hogy azokból kiderüljön: közpénzből milyen jogcímen és mekkora összegű kifizetések történtek.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Azt javasoljuk a parlamenti képviselőknek, hogy ne fogadjanak el két, mától tárgyalt törvényjavaslatot

Részletes elemzést küldtünk két, ma tárgyalni kezdett törvényjavaslattal kapcsolatban minden országgyűlési képviselőnek. Azt javasoljuk a képviselőknek, hogy a magánélet védelméről szóló és a gyülekezési jogról szóló törvényjavaslattal kapcsolatos meglátásainkat vegyék figyelembe, amikor a törvényjavaslatokhoz módosító javaslatokat fűznek, vagy azokról szavaznak, annak érdekében, hogy ne sérüljenek súlyosan az állampolgárok alapvető jogai.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a magánélet védelméről szóló T/706. számú törvényjavaslatról

A Kormány múlt kedden, június 26-án törvényjavaslatot nyújtott be, ami címe szerint a magánélet védelméről szól. Az indítvány furcsasága, hogy új normatív tartalma alig van, így viszont kérdéses, hogy mi vele a jogalkotó szándéka.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a gyülekezési jogról szóló T/707. számú törvényjavaslatról

A mai napon tartják az Országgyűlésben a gyülekezési törvény általános vitáját. Vannak, akik a mellett érveltek, hogy az új törvény nem hoz majd magával jelentős jogkorlátozást. A TASZ máshogyan látja, szerintünk a jogszabály-tervezetbe bele van kódolva, hogy szűkülni fog a tüntetések és a gyülekezés tere Magyarországon. Részletes szakmai elemzésünkben sorra vesszük a törvényjavaslat egyes pontjait.