Nyilvánosak a Szegedi Jazz Napok adatai

A Szegedi Jazz Napok szervezéséhez nyújtott támogatások pénzügyi elszámolásainak kiadására kötelezte a Tisza-parti város önkormányzatát jogerős ítéletében kedden a Csongrád Megyei Bíróság. Az adatkérőt a másodfokú eljárásban dr. Bodnár Beáta, a TASZ ügyvédhálózatának együttműködő ügyvédje képviselte.
Szerdahelyi Zoltán felperes - aki néhány esztendővel korábban maga szervezte a fesztivált - azért kezdeményezte az eljárást, hogy mint közérdekű adatot megismerhesse a kulturális rendezvény megszervezéshez 2005 és 2007 között nyújtott önkormányzati támogatások részleteit.

Bodnár Beáta perbeszédében kifejtette: az adatvédelmi törvény alapján közérdekű adatnak minősülnek azok a pénzügyi elszámolások, amelyeket az államháztartás valamely alrendszerével szerződéses kapcsolatba lépő cég készít az adott szerződés teljesítésével kapcsolatban.

Az önkormányzat jogi képviselőjének álláspontja szerint a város nem közvetlenül fizetett ki közpénzeket a rendezvény megszervezése során, hanem a támogatott közbeiktatásával, ezért az, hogy a fesztiválszervező pontosan mire fordította ezt az összeget, üzleti titoknak minősül.

Komáromi Zoltán tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során elmondta: kezdetben az alperes önkormányzat arra hivatkozott, hogy nem léteznek a kért bizonylatok és pénzügyi beszámolók, ez az állítás azonban a tárgyaláson megdőlt.

A bíróság jogerős ítéletében elrendelte a tételes pénzügyi elszámolások átadását, oly módon, hogy azokból kiderüljön: közpénzből milyen jogcímen és mekkora összegű kifizetések történtek.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Mi piszkálja a Vidékfejlesztési Minisztérium csőrét?

A TASZ képviseletében a ParlagfűpollenNO társaság elsőfokon pert nyert a Vidékfejlesztési Minisztériummal szemben, így a minisztériumnak ki kell adni, hogy a parlagfűmentesítésre felajánlott adó 1%-ból befolyt 1,1 milliárd forintot pontosan -számlákkal és szerződésekkel is alátámasztva - mire költötte. A tárca kifogásolta az ügyről készült beszámolónkat, de a perről készített videóink alapján nem értjük, hogy miért.

MEGHÍVÓ TÁRGYALÁSRA

Az Origo.hu újságírója és a K-Monitor Egyesület beperelte a Magyar Villamos Műveket, mert a társaság titkolja a Pintér Sándor volt biztonsági cégével (CBSZ Zrt.) kötött szerződésének adatait. A jogi képviseletét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálata látja el.

A rektori fizetések nyilvánosságáról - Olvassa el az elsőfokú ítéletet!

Az Index egy újságírója 2009. júniusában közérdekű adatigényléssel fordult az összes, az Oktatási és Kulturális Minisztérium által felügyelt, vagyis állami pénzből gazdálkodó egyetem és főiskola rektorához, hogy hozzák nyilvánosságra az egyetemi vezetők - a rektorok, a rektor-helyettesek és a dékánok - fizetését. A Fővárosi Bíróság ítélete szerint a rektorok fizetése közérdekből nyilvános adat.