Nyilvánosak a Szegedi Jazz Napok adatai

A Szegedi Jazz Napok szervezéséhez nyújtott támogatások pénzügyi elszámolásainak kiadására kötelezte a Tisza-parti város önkormányzatát jogerős ítéletében kedden a Csongrád Megyei Bíróság. Az adatkérőt a másodfokú eljárásban dr. Bodnár Beáta, a TASZ ügyvédhálózatának együttműködő ügyvédje képviselte.
Szerdahelyi Zoltán felperes - aki néhány esztendővel korábban maga szervezte a fesztivált - azért kezdeményezte az eljárást, hogy mint közérdekű adatot megismerhesse a kulturális rendezvény megszervezéshez 2005 és 2007 között nyújtott önkormányzati támogatások részleteit.

Bodnár Beáta perbeszédében kifejtette: az adatvédelmi törvény alapján közérdekű adatnak minősülnek azok a pénzügyi elszámolások, amelyeket az államháztartás valamely alrendszerével szerződéses kapcsolatba lépő cég készít az adott szerződés teljesítésével kapcsolatban.

Az önkormányzat jogi képviselőjének álláspontja szerint a város nem közvetlenül fizetett ki közpénzeket a rendezvény megszervezése során, hanem a támogatott közbeiktatásával, ezért az, hogy a fesztiválszervező pontosan mire fordította ezt az összeget, üzleti titoknak minősül.

Komáromi Zoltán tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során elmondta: kezdetben az alperes önkormányzat arra hivatkozott, hogy nem léteznek a kért bizonylatok és pénzügyi beszámolók, ez az állítás azonban a tárgyaláson megdőlt.

A bíróság jogerős ítéletében elrendelte a tételes pénzügyi elszámolások átadását, oly módon, hogy azokból kiderüljön: közpénzből milyen jogcímen és mekkora összegű kifizetések történtek.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Atomper - továbbra sem lehet megismerni a paksi kármentés részleteit

A Fővárosi Ítélőtábla április 20-án döntött az Energia Klub Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága elleni perének másodfokú tárgyalásán. A bíróság az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította, az ügyben a jogi képviseletet a TASZ látja el. A határozat ellen nincs helye fellebbezésnek. Bár az Ítélőtábla döntése kedvező, a soron kívüli eljárás ellenére az Energia Klub továbbra sem ismerheti meg a kért adatokat.

Statisztika közérdekű adatkéréses perekről

A Fővárosi Bíróság jár el azokban az ügyekben, amelyekben valaki közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt egész országra kiterjedő hatáskörű szerv ellen indít pert. Ilyen szervnek számítanak a minisztériumok, a kormány, vagy például a Nemzeti Hírközlési Hatóság, az ORTT, a Magyar Energia Hivatal, stb. Megkérdeztük a Fővárosi Bíróságot, hogy hány ilyen ügyük volt.

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.