Olvassa el a nyolcadik e-információszabadságról szóló jelentést

A jogalkotas.hu oldalon újabb, immár a nyolcadik, jelentés olvasható arról, hogy a minisztériumok mennyiben tartják be az Elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény (Eitv.) törvény rendelkezéseit.

A decemberi jelentés is minisztériumok szerinti bontásban vizsgálja a minisztériumok jogkövetési hajlandóságát. A sereghajtó a decemberi jelentésben a Pénzügyminisztérium lett, melynek honlapja négy ponton sem felel meg a törvényi előírásoknak. Jó hír hogy az előző jelentéshez képest kettővel több, immár hat minisztériumi honlap (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Szociális és Munkaügyi Minisztérium, Miniszterelnöki Hivatal és az Oktatási és Kulturális Minisztérium) is megfelel az Eitv. rendelkezéseinek.A véleményezési határidők vizsgálata során derült fény arra, hogy számos minisztériumban a megjelentetett tervezetek egyeztetése 100%-ban gyorsított eljárásban történt, ami hozzájárult az ilyen típusú eljárások számának 75,5%-ról 83,1%-ra emelkedésében, ami a véleményezés lehetőségét szinte ellehetetleníti.itt olvashatja a jelentést!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fény derülhet a Daimler-­ügyre, pert nyert a K-­Monitor a TASZ segítségével

Első fokon pert nyert a K-­Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-­es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes­busz-beszerzés ügyében folytattak le. A K-­Monitor a TASZ jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Az informátor védelme

A TASZ és a K-Monitor közösen véleményezte a kormánynak a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvénytervezetét.