Ombudsmanhoz fordultunk a hivatalos személyek kiemelt védelme miatt

A közelmúltban több olyan eset is előfordult a közéletben és hozzánk is többen fordultak amiatt, hogy közszereplő, közhatalmat gyakorló politikusok büntetőeljárást indítottak rágalmazás vagy becsületsértés miatt.

Erről imár írtunk http://ataszjelenti.blog.hu/2013/05/10/lazar_papcsak_a_vedett_nomenklatura

Ezekben az ügyekben az illető politikusok számára nyitva állt a polgári személyiségvédelem eszköze is, melyet vagy nem, vagy a büntető eljárás mellett párhuzamosan használtak. A büntető jogszabályok kényelmes lehetőséget biztosítanak a hivatalos személyek számára: a feljelentés megtétele után a nyomozást a rendőrség végzi, a vádat pedig az ügyészség képviseli. A Büntetőeljárási törvény szabályai tehát kiemelt védelmet kínálnak a hivatalos személyeknek, amely nem csak a vád képviseletében, hanem a költségek tekintetében is fennáll. A nyomozás és a vád képviselete ezekben az esetekben közpénzen folyik, szemben azzal, amikor egy átlagember érzi úgy, hogy becsületsértést, rágalmazást követtek el ellene, hiszen ekkor az érintett magánember, mint magánvádló képviseli a vádat.

Álláspontunk szerint ez a szabályozás Alaptörvény-ellenes: a jogállami logika éppen az alacsonyabb védelmi szintet és a magasabb kritikatűrő képességet kívánja meg a hivatalos személyektől. A TASZ azért fordult az Ombudsmanhoz, hogy kérje az Alkotmánybíróságtól a vonatkozó büntetőjogszabályok Alaptörvény-ellenességének kimondását és hatályon kívül helyezését.

A beadvány innen letölthető (pdf)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem, a tanároknak sem tilthatják meg a nyilatkozást

Az RTL Klub tegnapi híre szerint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal körüzenetben korlátozta a nyilatkozást azután, hogy kiderült, hogy egy komáromi iskolában szégyenfalra tűzik a „renitens” diákok nevét. Már többször elismételtük, de sajnos ezúttal is aktuális: nem, egyetlen iskola, kórház, intézményfenntartó vagy igazgató sem tilthatja meg általánosságban a nyilatkozást. Nézzük, mit tehet a nyilatkozni vágyó közalkalmazott! Posztunkban jogi túlélőkészlet is található!

Szabadon felhasználható a TASZ beadványa

Közzétesszük a TASZ által a Lánglovagok Egyesület számára készített beadvány szövegét, és arra bátorítjuk a rendvédelmi szervek dolgozóit, hogy forduljanak az ombudsmanhoz, ha úgy érzik, az új szolgálati törvény korlátozza a jogaikat.

KISOKOS: Szólásszabadság érvgyűjtemény

Ezen az oldalon olyan érveket szedtünk össze, amelyek hasznosak lehetnek azoknak, akiket a szólásszabadságuk gyakorlása miatt fogtak perbe. A megfelelő érvek kiválasztása és előadása a bíróságon segíthet a per megnyerésében.