Ombudsmanhoz fordultunk a hivatalos személyek kiemelt védelme miatt

A közelmúltban több olyan eset is előfordult a közéletben és hozzánk is többen fordultak amiatt, hogy közszereplő, közhatalmat gyakorló politikusok büntetőeljárást indítottak rágalmazás vagy becsületsértés miatt.

Erről imár írtunk http://ataszjelenti.blog.hu/2013/05/10/lazar_papcsak_a_vedett_nomenklatura

Ezekben az ügyekben az illető politikusok számára nyitva állt a polgári személyiségvédelem eszköze is, melyet vagy nem, vagy a büntető eljárás mellett párhuzamosan használtak. A büntető jogszabályok kényelmes lehetőséget biztosítanak a hivatalos személyek számára: a feljelentés megtétele után a nyomozást a rendőrség végzi, a vádat pedig az ügyészség képviseli. A Büntetőeljárási törvény szabályai tehát kiemelt védelmet kínálnak a hivatalos személyeknek, amely nem csak a vád képviseletében, hanem a költségek tekintetében is fennáll. A nyomozás és a vád képviselete ezekben az esetekben közpénzen folyik, szemben azzal, amikor egy átlagember érzi úgy, hogy becsületsértést, rágalmazást követtek el ellene, hiszen ekkor az érintett magánember, mint magánvádló képviseli a vádat.

Álláspontunk szerint ez a szabályozás Alaptörvény-ellenes: a jogállami logika éppen az alacsonyabb védelmi szintet és a magasabb kritikatűrő képességet kívánja meg a hivatalos személyektől. A TASZ azért fordult az Ombudsmanhoz, hogy kérje az Alkotmánybíróságtól a vonatkozó büntetőjogszabályok Alaptörvény-ellenességének kimondását és hatályon kívül helyezését.

A beadvány innen letölthető (pdf)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nyertünk, mondhatsz nemet Paksra!

Mi történik, ha a magyar gazdaságtörténet legdrágább, orosz hitelből finanszírozott beruházása, a paksi atomerőmű bővítése ellen szóló érveket mutatnád be a saját honlapjaidon, és ehhez lefoglalod a stopaks.hu és a nopaks.hu domain neveket? Hát persze, hogy bepanaszol az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt., az óriásberuházás megvalósításának felelőse a domain-regisztrációs ügyeket elbíráló testületnél. Az ügyben győzött a szólásszabadság, maradhatnak a domainek, elindulhat az állampolgári tájékoztatás.

Örömteli fejlemények az új büntetőeljárási törvény tervezetében

Az 1998-ban elfogadott büntetőeljárási kódex helyett új készül, amelynek tervezetét megkaptuk és véleményeztük.

Szabadon felhasználható a TASZ beadványa

Közzétesszük a TASZ által a Lánglovagok Egyesület számára készített beadvány szövegét, és arra bátorítjuk a rendvédelmi szervek dolgozóit, hogy forduljanak az ombudsmanhoz, ha úgy érzik, az új szolgálati törvény korlátozza a jogaikat.