Barion Pixel TASZ | Önvizsgálatra kényszerül a Vám- és Pénzügyőrség

Önvizsgálatra kényszerül a Vám- és Pénzügyőrség

Július 2-ig adott határidőt a Fővárosi Bíróság a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának, hogy vizsgálja felül a belső utasítások titkosításának és kezelésének gyakorlatát. Olvassa el jogfejlesztő adatigénylésünk részleteit!

A vám- és pénzügyőrök mindennapos szolgálatteljesítésük során többek között a vezetők által kiadott utasítások alapján járnak el. Az utasítás a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény értelmében az állami rányítás egyéb jogi eszközének minősül. A Társaság a Szabdságjogokért szeretné elérni, hogy ezek a dokumentumok elérhetőek legyenek az állampolgárok számára, hiszen e szabályok a közhatalom gyakorlásának módját szabályozzák. Adatigénylésünkre adott válaszában a VPOP sok utasítást kiadott, azonban az adatok nagy részét „nem publikusnak” minősítette. A jogi szabályozás kizárólag akkor engedi meg közérdekű adatok kiadásának megtagadását, ha az bűnüldözési érdeket sértene.

 
Az ügyben tartott első bírósági tárgyaláson kiderült, hogy a VPOP „reflexszerűen” élt ezzel a felhatalmazással, s ezért rengeteg olyan dokumentumot „nem publikusnak” minősített, amely címe alapján nem hozható kapcsolatba bűnüldözési érdekkel. Két érdekes példa a sok száz, szmámunkra gyanús elnevezű utasítás közül: a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség által adományozott üzemanyagkártyák használatáról szóló 23/2008. szóló utasítás; Kábítószer kutató kutyák kiképzéséhez szükséges kábítószerrel történő ellátásról szóló 124/2006. számú utasítás.
Tekintettel arra, hogy komoly terjedelmű joganyagról van szó, a tárgyaláson megegyezés született arról, hogy a VPOP a következő, július 2. napján tartandó tárgyalásig felülvizsgálja az utasítások elzárásának indokoltságát, és ezzel párhuzamosan egy deregulációs folyamatot indít el. A bíróság végzésében felhívta a VPOP jogi képviselőjének a figyelmét arra, hogy jelölje meg azokat az utasításokat, amelyeket a felülvizsgálat ellenére sem tart kiadhatónak, és ezekhez – a tényleges tartalom feltárása nélkül – fűzzön rövid indoklásokat, amelyekből kiderül, hogy igazolt-e a bűnüldözési érdek.
 

Adatigénylésünk és a per nyomán remélhetőleg rendeződik a VPOP minősítési gyakorlata, s bűnüldözési érdeket nem sértő normák minden állampolgár számára hozzáférhetőek lesznek.

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.