Barion Pixel TASZ | Országgyűlés előtt az adatvédelmi törvényt módosító törvényjavaslat

Országgyűlés előtt az adatvédelmi törvényt módosító törvényjavaslat

Néhány hete került az Országgyűlés elé a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (Avtv.) módosításáról szóló törvényjavaslat, és a tervek szerint még márciusban le is zárják az általános vitát. A javaslatot véleményeztük, és a véleményünket eljuttatjuk a képviselőkhöz, melyet egyidejűleg álláspont sorozatunk 24. számában jelentettünk meg.

Az előterjesztő Igazságügyi Minisztériumnak az őszi ülésszakon kellett volna a törvényjavaslatot elkészítenie, mivel az Alkotmánybíróság 12/2004. (IV.7.) AB határozatában 2004. december 31-i határidőt adott a jogalkotónak a mulasztásos alkotmánysértés elhárítására, de csak most került a Parlament elé a szöveg. A határozat szerint az Avtv. 19. § (5) bekezdése alkotmánysértő, mely úgy rendelkezik: „Ha törvény másként nem rendelkezik, a belső használatra készült, valamint a döntés-előkészítéssel összefüggő adat a kezelését követő húsz éven belül nem nyilvános. Kérelemre az adatok megismerését a szerv vezetője e határidőn belül is engedélyezheti.”

Az AB megállapította, hogy az Avtv. idézett bekezdése „a közérdekű adatok nyilvánosságának olyan korlátozását is lehetővé teszi, amelyet már nem indokolhat az állami szervek hatékony működésének biztosításához fűződő érdek. A közigazgatás hatékonyságához és átláthatóságához fűződő kettős követelmény közül nem lehet csak az egyiket, jelen esetben az előbbit egyenlőtlenül nagyobb mértékben figyelembe venni, mert akkor a közérdekű adatok nyilvánosságához való jog sérül.”

A törvényjavaslat a döntés-előkészítő közérdekű adatokon kívül foglalkozik még a személyes adatok harmadik országba való továbbításával, az adatvédelmi biztos jogköreit módosítja, és az információs önrendelkezési joghoz kapcsolódóan új cselekvőképességi szabályokat is bevezet.

Kapcsolódó anyagok:
24. Álláspont az adatvédelmi törvény módosításáról

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.