Barion Pixel TASZ | Panaszmintát készítettünk az iskolabuszok újraindítása érdekében

Panaszmintát készítettünk az iskolabuszok újraindítása érdekében

A települések külterületén, különösen a tanyákon élő gyerekek nehezebben jutnak el az iskolába, mint a településeken belül élő társaik. Gyakran nincs tömegközlekedés, vagy több kilométert kell sétálni a legközelebbi buszmegállóig. Sok helyen csak földút vezet a településre, ami esős időben gyalog járhatatlanná válhat. A problémára az iskolabusz-szolgáltatás jelentheti az egyetlen megoldást. A szolgáltatást azonban idén ősszel több településen megszüntették, az üzemanyagárak és a rezsi növekedésére hivatkozva. A szolgáltatás megszervezése az iskolák fenntartóinak kötelezettsége, ezért panaszmintát készítettünk, amellyel hozzájuk fordulhatunk az iskolabuszok újraszervezése végett.

Az ősz során több szülő keresett meg minket azzal, hogy a településükön megszüntették az iskolabusz-szolgáltatást, amely szinte az egyetlen lehetőséget jelentette a gyerekeik számára, hogy eljussanak az iskolába. Az iskolabuszokat gyakran az önkormányzatok szervezték önként vállalt feladatként. Az ilyen feladatokra az állam nem biztosít forrást, azt saját bevételeikből kell finanszírozniuk. Az üzemanyagárak és a rezsi növekedése azonban arra késztette a településeket, hogy ahol lehet, spóroljanak a kiadásokon. Ez több helyen az iskolabuszok megszüntetését is jelentette, ugyanis a továbbiakban nem tudják finanszírozni a szolgáltatást. Ha nincs iskolabusz, sok gyerek egyáltalán nem, vagy csak aránytalan nehézségek árán jut el az oktatási intézménybe, ezért gyakran elkéshetnek vagy kimaradhatnak, és hátrányba kerülhetnek iskolatársaikhoz képest.

Minden gyereknek joga van az oktatáshoz, ezt az Alaptörvény biztosítja számukra. Az oktatáshoz való jog magában foglalja azt is, hogy biztosítani kell számukra, hogy az iskolába eljussanak, illetve onnan hazautazzanak. Ha az iskolába járás másként nem biztosított, a köznevelési törvény a kötelező felvételt biztosító (körzetes) iskolák esetében az iskolába jutás feltételeinek megteremtését az iskola fenntartóinak kötelezettségévé teszi. Ez azt jelenti, hogy az iskolák fenntartói kötelesek megszervezni a gyerekek körzetes iskolába való utaztatását.

Ennek legegyszerűbb módja az iskolabuszok újraszervezése, amit tehát a körzetes iskolák esetében a fenntartótól követelhetünk. Panaszmintát készítettünk azoknak a szülőknek, akik a gyerekük iskolájának fenntartójához fordulnának azért, hogy szervezzék újra az iskolabusz-szolgáltatást. A fenntartó állami iskolák esetén a tankerület. A tankerületi központok listája és elérhetősége itt található. Egyházi intézmények esetén a helyzet bonyolultabb. Az iskolák tág értelemben a (pl. katolikus, református, evangélikus) egyház fenntartásában állnak, a konkrét fenntartó viszont iskolánként változhat: lehet egyházmegye, szerzetesrend stb. Az iskola valódi fenntartóját a konkrét intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatában találhatjuk meg (ez általában az iskola honlapján megtalálható). A panaszt a fenntartó címére, postán lehet eljuttatni.

A panaszmintában mindenki egyénileg kitöltheti, hogy náluk pontosan milyen egyéni körülmények miatt van szükség az iskolabuszra. Ezt kérdések segítik, és a lehetséges válaszokra példákat is hozunk.

Azok a fenntartók, amelyek nem szervezik meg az iskolabusz-szolgáltatást, pedig erre szükség lenne, jogszabályban előírt kötelezettségüket nem teljesítik, ezért jogosan fordulhatunk hozzájuk panasszal. A panasz arra szolgál, hogy erre felhívjuk a fenntartó figyelmét, és kérjük tőle a szolgáltatás újraszervezését. Emiatt a gyerekeket az iskolában semmilyen hátrány nem érheti.

A panaszminta innen tölthető le:

Panaszminta a fenntartóknak az iskolabuszok beszüntetésével kapcsolatban

Letöltés Letöltés
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.